Waarom die sessie straatfotografie in Gent onlangs niet zo goed verliep

Herinnert iemand zich nog die keer dat ik tijdens de middagpauze aan het drukke Sint-Pieters station van Gent klaar stond om te fotograferen en … uiteindelijk zonder resultaat terug gekeerd ben?

Het weer en de rustige vakantieperiode zullen wel deels de oorzaak zijn. Maar ik heb zo’n vermoeden dat er nog een belangrijke instelling op mijn camera mee gespeeld heeft. Ik ga niet zo ver gaan te beweren dat dat de enige oorzaak was. Je hoort in de video ook al dat er niet veel volk op straat was en de zon te fel.

Maar achteraf gezien besef ik nu ook dat mijn camera, de FujiFilm X-E3 nog op kleur stond ingesteld. Voor de meeste dingen die ik fotografeer is dat geen enkel probleem. Ik kan perfect een shoot doen van gelijk welk onderwerp of van familie en kinderen of op reis.

Maar… als ik aan straatfotografie doe bekom ik op de een of andere manier de beste resultaten door de camera op zwart-wit in te stellen.

Mogelijks omdat ik jaren terug dagelijks op straat fotografeerde op z/w kodak t-max 400. Of misschien is het omdat ik jaren zo kritiek gekregen heb op z/w beelden door een vakjury. Ofwel is voor mij een manier om goed te kijken en te zien in een situatie waar ik geen controle heb over het onderwerp zelf.

Want dat is wel het grootste verschil tussen straatfotografie en zowat alle andere onderwerpen die ik fotografeer. Bij de meeste andere onderwerpen kan ik vlak bij komen, verder af gaan staan, zelf voorzichtig instructies geven of juist niet ingrijpen als dat niet nodig is. Of heel onopvallend bepaald gedrag uitlokken.

Bij straatfotografie kijk ik van buitenaf mee en heb ik niets controle over de scene, het enige wat ik kan controleren zijn de instellingen op mijn camera, de compositie in de zoeker en het moment van afdrukken.

Juist door die veel beperktere invloed is het extra belangrijk die compositie en dat moment goed te hebben. De belichting mag er nog wat naast zitten, dan fix ik wel op de computer in post.

En in zwart/wit kan ik dat allemaal dus veel beter zien. Binnenkort eens terug naar die locatie, de camera op zwart/wit instellen en zien of ik dan wel resultaat bekom op exact diezelfde locatie… Ik denk het wel.

Dus wat doe je dan? Je gaat terug naar dezelfde locatie en je probeert of je er deze keer met de juiste z/w instelling wel iets kunt uithalen. Toegegeven het weer was net iets beter en de vakantieperiode was voorbij dus er was meer te doen.

Deze nieuwe video heb ik gemaakt tijdens een herkansing op exact dezelfde locatie

En de foto’s van die sessie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait