Mijn Zero SR/F elektrische motorfiets opgehaald, dit zijn mijn eerste indrukken

Ik heb gisteren mijn nieuwe Zero SR/F motorfiets eindelijk opgehaald dus dit is echt wel nog maar een eerste indruk van alles. Ik heb iets meer dan 2 maand terug een proefrit kunnen doen op een demo SR/F en al vrij snel beslist deze te kopen.

Zoals je ook in bovenstaande video kan zien een vrij beperkte proefrit op een natte dag op een industrieterrein. Wegens het natte weer in een rustige modus gereden. Je ziet in de thumbnail meteen ook wat ik in de spiegels zie, niet veel meer dan mijn eigen motorjas.

Om snel een beeld te schetsen van mijn motorfiets ervaring; ik ben 5 jaar geleden begonnen op een BMW R1200 RT van 2005 wegens voornamelijk snelweg (woon/werk). Die heb ik na 70.000 km (140.000 km in totaal, was tweedehands) vervangen voor een nieuwe R 1200 GS LC van 2016. Met die heb ik nu ondertussen ook een kleine 70.000 km. Naast die GS heb ik ook altijd een Triumph Street Triple gehad.

Het is die Triumph die ik ingeruild heb voor deze Zero SR/F. Ik heb dan ook gekocht bij een verdeler die zowel brandstof als elektrische motorfietsen verkoopt. Dat leek mij ook wel handig voor onderhoud en ervaring rond remmen en aandrijving. De dingen die je nog wel moet onderhouden zijn namelijk die remmen (vloeistof, blokjes, uiteindelijk ook schijven, …), de aandrijfriem en natuurlijk vervangen van banden.

Bij het tekenen werd me een levering “ergens in juli beloofd“. De bestelling werd eind juni geplaatst. Tot eind juli is het stil gebleven. Eind juli kreeg ik wel een e-mail van de fabrikant zelf dat de productie van mijn motor gestart was en dat ze me op de hoogte zouden houden en of ik mijn t-shirt maat wou doorgeven voor een verrassing (Ja dat was laatste was hun letterlijke verwoording :-)).

Nu ik had in juli sowieso verlof en in Augustus had de motorhandelaar ook verlof en had ik door schoolvakanties ook niet veel tijd. Echt ongeduldig was ik dus niet en ik had (en heb) nog altijd mijn GS wat zeker ook geen straf is om mee te rijden. Een BMW bestellen is meestal zo’n 3 maand wachten, daar ging ik dan ook van uit.

Ik vond het wel vreemd dat ik na die e-mail geen bericht meer ontvangen heb van zero zelf. De t-shirt dan weer wel vrij snel ontvangen vanuit Nederland. Uit de e-mail had ik echt begrepen dat ik bijvoorbeeld bericht zou krijgen wanneer de motor van de band ging of op de boot of zo. Want deze worden in California gemaakt en moeten dus nog helemaal naar hier verscheept worden.

Mijn verbazing was dan ook groot toen een week geleden de dealer zelf mij contacteerde om te vertellen dat de motor klaar stond. Nu ja des te beter, betaling uitgevoerd en verzekering op de hoogte gebracht. Die konden niet meteen inschrijven omdat ze niet vertrouwd waren met de nieuwe regeling van import en btw (wat dat ook mag betekenen). Nadat ik ze dan maar zelf met de garage liet bellen had ik de volgende dag al mijn inschrijving ontvangen.

Ik was er voor de zekerheid wel met de camionette om gereden. Zo kon ik ook de jongste meenemen (schoolvakantie waar ik van sprak). De uitleg in de winkel was kort maar wel voldoende voor mij. Voornaamste is eigenlijk de werking van de navigatieknop op het stuur waarmee je door het menu kunt. Er zit bij de motor zelf ook geen handleiding, daar is de app voor (veronderstel ik dan).

De meteen ook bestelde laadkabel (van 500 EUR) zat er ook bij. Tijdens de aankoop was de verkoper duidelijk verveeld met de meerprijs van die laadkabel. Het is een kabel met aan één kant een standaard shuko 220V stopcontact en aan de andere kant een type 2 laadkabel. Deze is geschikt tot 15A. En je kan op de lader met een knop zelf instellen hoeveel Ampère de lader mag gebruiken. Er zitten ook tal van veiligheidsfuncties op om kortsluiting en oververhitting te voorkomen (aan beiden kanten).

De verkoper was wel verkeerd geïnformeerd over die kabel. Hij zei dat je de kabel met een app kon verbinden om de laadinstellingen te wijzigen zoals laaddoel en tijdstip. Dat klopt niet want de kabel zelf bedien je met een 3 tal knoppen. De extra laadfuncties zitten in de motor ingebakken dus bedien je via de app van de motor. Maar het resultaat is wel hetzelfde natuurlijk. En de verkoper was zo vriendelijk van de motor voor mij op de ramp de camionette in te rijden.

Eens thuisgekomen de motorfiets er alleen uitgehaald en het viel mij al meteen op dat het gewicht eerder in de buurt komt van de Triumph Street triple dan van de R1200 GS. De GS is echt wel nog een pak zwaarder en hoger dan deze motor.

Er stonden al 11 kilometers op de klok, dat lijkt me perfect mogelijk als testkilometers in de fabriek. De motor was voor iets meer dan 90% opgeladen, voor opslag/oplevering wat aan de hoge kant lijkt me. Geen idee hoe lang die al opgeladen was. Een van de redenen om voor Zero te gaan is dat het (bij mijn weten) de enige fabrikant is met 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking. Vooral dat laatste is voor mij met >30.000 km per jaar belangrijk.

B3EDCA40-0981-4124-AFC9-62EFB8E2A00D-7154-000001B481010CE3

Thuisgekomen van zodra ik kon een kleine testrit gemaakt van ongeveer 10 km. Daarbij de verschillende standen eens verder uitgetest. Het lijkt er op (maar ik kan verkeerd zijn) dat je moet stilstaan om de modus te kunnen veranderen. Wat ik wel eerst nog heb moeten rechtzetten is dat het hoofdzadel vooraan niet vast zat. Achteraan zit een boutje (combinatie van torx en zeskant) en vooraan een lip die in het zadel past. Die lip, en daarmee de hele voorkant van het zadel, zat gewoon los.

Met de sleutel kun je het achterste zadel afzonderlijk los maken. Daaronder zit dan een belachelijk klein opbergvakje. Mijn banden herstelkit past er zo niet in, mogelijks wel een schijfrem slot. Dan is de bout van het hoofdzadel vrij en kon ik alles los maken en te goed vast zetten. Tijdens het sleutelen viel me plots ook op dat het materiaal wat op een hitteschild lijkt achter het frame, over de accu eigenlijk geen metaal maar plastiek is. Dus totaal geen functie heeft, anders dan vormgeving.

C16279EB-8FA2-43EC-A080-BB53306FB42C-7154-000001B4770457B7

Het vermogen en het rijgemak zijn natuurlijk de grootste troeven van deze motor. Je moet nooit schakelen of ontkoppelen. Enkel “gas” geven of remmen. In de ECO stand ging alles naar mijn zin al goed vlot genoeg eigenlijk. Enige wat wel opviel is dat je dan de “gas” volledig open kunt zetten en je niet echt veel meer versneld eens je al op legale snelheid bent. In de andere standen kun je veel verder doorgaan. Maar dat is per rijmodus vrij te kiezen dus daar kom ik achteraf nog wel op terug.

Verder viel tijdens het rijden de vering totaal niet op wat een pluspunt is. Dat betekent dat deze zijn werk goed doet zonder te hard of te zacht te zijn. Bij de Triumph street bijvoorbeeld was die iets te hard naar maar mijn mening. Met de remmen heb ik ook geen problemen gemerkt. Deze van mijn GS zijn wel directer en scherper maar deze op de Zero lijken ook wel bekwaam genoeg. De motor remt ook vanzelf af (ook instelbaar).

Wel in de negatieve zin zijn de spiegels opgevallen. Die lijken verdacht veel op de spiegels op mijn GS en die werken echt goed. Alleen kan ik dat van deze spiegels niet zeggen. Zie ook de opmerking bij de eerste video van de testrit. Daarin kun je goed zien hoe weinig ik van de straat achter mij in die spiegels kan zien.

Die app moet ik nog verder uitdokteren trouwens want daar heb ik lang nog niet alles van getest. Leuk is wel dat als je de app eerst opent en je hebt nog geen motorfiets gekoppeld je een grijze motor in beeld krijgt. Het is pas wanneer je motor ook echt geconfigureerd is (de eerste keer verbonden dus) dat je de kleur van je motor te zien krijgt. Leuk detail wat ik wel kan appreciëren (als app ontwikkelaar). Al is het rood in de app wel een pak minder mooi dan het echte rood op de motor.

Ja want ik heb dus de rode gekozen, moest dat nog niet duidelijk zijn. Het is verder ook de premium versie. Er bestaan maar 2 versies, de standaard en de premium. Op de premium krijg je een aantal extra’s zoals een snellere lader (wat voor mij de doorslag gaf), fly-screen, verwarmde handvaten (handig voor woon/werk) en stuurdempers. Die laatste zijn volgens mij nutteloos voor dit type aandrijving. Op een brandstofmotor dienen die voor het beperken van de trillingen van de motor die doorkomen tot het stuur.

De motor zelf zou ook via 3 of 4G online moeten zijn (eerste 2 jaar gratis) maar dat lijkt nog niet te werken. Als ik via de remote functie de motor probeer te verbinden krijg ik deze nog altijd te zien als bij de dealer geparkeerd. Daar loopt nog iets mis dus want de motor staat nu toch echt wel bij mij thuis. Mogelijks heeft deze niet genoeg bereik in de garage?

Je kan ook voor deze Zero trouwens een extra accu in het tank opbergvak laten installeren. Of beter je tank laten vervangen door een extra accu. Ik denk niet dat ik dat meteen ga doen want het is niet goedkoop en het neemt dat opbergvak (wat ik voor de laadkabel gebruik) weg en het maakt de motor weer zwaarder (aan de bovenkant). Bovendien kan deze vrij snel laden, zeker in premium uitvoering.

Vanaf volgende week ben ik weer aan het werk dan kan ik dus dagelijks op de motor rijden. Dan zal ik ontdekken hoeveel van dat bereik er in werkelijkheid over blijft. Ik heb twee trajecten voor mijn werk. Eén daarvan is tweemaal 100 km bijna uitsluitend snelweg, deels door de file. Het andere traject is tweemaal 50 km op een 90 kmh weg met afwisselend rotondes en lichten en pas helemaal op het einde een heel klein stukje snelweg. Die twee situaties ga ik dus heel goed kunnen vergelijken.

Tijdens dat filerijden zal de grootste uitdaging volgens mij trouwens de stille werking zijn. Ik heb op de GS een sportuitlaat, weliswaar met db-killers en gelijkvormigheidsattest, maar je hoort me dus wel rijden daarmee. Met deze motor hoor je me bijna niet. Ik stak tijdens die korte eerste rit van 10km bijvoorbeeld een fietser voorbij en die reed echt nog in het midden van de weg, die had duidelijk niet door dat ik er aan kwam. Ik ben dan ook heel traag en ruim voorbij gegaan (misschien ook wel deels daardoor dat ik zo stil was).

Binnenkort dus meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait