Vloeiende overgangen bij automatische belichting in video

Dit is een goed voorbeeld van een onderwerp wat vooral zal uitblinken in de video omdat ik zo perfect kan laten zien wat ik bedoel aan de hand van de opname zelf. Dus hier is alvast de video:

Voor het maken van video moet je natuurlijk evengoed een correcte belichting maken. Ook bij video zal in een te donkere opname moeilijk detail te zien zijn in het zwart en in een te lichte zal alles veel te wit tonen. Je belicht dus zoals je dat zou doen voor het maken van een enkele foto. Een video is tenslotte niets anders dan een snelle opeenvolging van 25, 30, 50, 60 of zelfs meer foto’s per seconde.

Omdat je met die vaste framerate of beelden per seconde zit is je sluitertijd wel een belangrijke vaste constante. Als je video maakt met hele korte sluitertijden als 1/250 of 1/500 dan krijg je robotachtige bewegingen. Iets wat kan werken voor actiebeelden. Voor vloeiende videobeelden wil je echter een suggestie van beweging. De regel is een sluitertijd te kiezen die het dubbele van je framerate is. Dus 1/50s voor 25 fps of 1/60 voor 30 fps.

Als je weet dat je de video gaat vertragen, dus voor slow motion opnamen, kun je de framerate zelf ook verdubbelen (of meer) en dan verhoog je dus ook je sluitertijd mee. In plaats van 25 fps ga je dan filmen in 50 fps met 1/100s en 60 fps ipv 30fps. Dan kun je alles dus tot 2x vertragen omdat je voldoende frames opgenomen hebt. Wil je verder vertragen dan kun je nog verder verdubbelen (100 fps of 120 fps dus).

Wat je hieruit vooral wil van onthouden is dat je bij videografie dus een bepaalde vaste sluitertijd aan te houden. Dat betekent concreet dat je de belichting nog kunt regelen met de 2 andere parameters van de belichtingsdriehoek, namelijk de lensopening (diafragma) of ISO waarde.

(foto van digitalefotografietips.nl)

Als je tijdens het filmen je belichting moet aanpassen, hetzij automatisch, hetzij manueel, en je doet dat met de lensopening dan ga je in je belichting in de video kleine stapjes zien omdat een diafragma nu eenmaal in stappen werkt. Dat is natuurlijk niet aangenaam om naar te kijken.

Die stappen zijn bovendien ook nog in volle stops, dat zie je dus echt wel verspringen in beeld. Bij echt film materiaal maakt men gebruik van lenzen die een traploos diafragma hebben waardoor dit wel met een vloeiende beweging kan. Maar dat zijn behoorlijk dure lenzen.

Het kan natuurlijk eenvoudiger en goedkoper. De oplossing is ook voor je opname een geschikte lensopening te kiezen en dan met AUTO ISO de belichting te regelen. De AUTO ISO instelling kan perfect traploos aangepast worden om de beste belichting te bekomen. Dus dan zal het aanpassen van de belichting heel vloeiend en daardoor nagenoeg ongemerkt gebeuren. Bekijk vooral de video om dit effect in de praktijk te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait