Afkicken van Het Internet (en dan vooral Facebook en smartphone)

Facebook op de telefoon vind ik sowieso een vervelende app. Alleen al de manier waarop je scrolled en kunt blijven scrollen… niets voor mij. Dus die app gebruikte ik al een tijdje niet meer.

Maar ik had wel nog altijd een Facebook account en ik keek zo nu en dan op de computer nog wel. Wat me daarbij dan vooral stoorde was hoeveel “zever” er tussen die paar interessante berichten staan. Om nog maar te zwijgen van al de reclame.

Ik wou er dus vanaf… enige probleem voor mij is dat ik wel gebruik maak van de Messenger app om in contact te blijven met anderen. Om die reden heb ik mijn facebook account niet volledig kunnen verwijderen (anders direct) en enkel inactief gezet. Ik kan het dus altijd terug activeren als ik wil. Maar daar deed ik het niet voor. Het grote verschil, naast dat je data dan niet echt weg is natuurlijk, is dat je wel nog Messenger kunt blijven gebruiken.

Mijn data is nu dus niet echt weg, en dat is wel jammer. Daar hoop ik nog wel iets op te vinden. En ik denk eerlijk gezegd dat je ook een Messenger account kunt aanmaken zonder een facebook account te hebben dus dat ga ik binnenkort eens te proberen.

Wel grappig trouwens dat ik de eerstvolgende werkdag al door een collega werd aangesproken hierover. “Op een of andere manier zijn we op facebook geen vrienden meer“. Kwam hij voorzichtig informeren. Hij had wel een goede reden trouwens want hij wou me een uitnodiging sturen voor een jaarlijks event waarbij we met z’n allen gaan fietsen op de piste aan de watersportbaan in Gent. Maar goed snel uitgelegd dat ik mijn account dus inactief had gezet en dan maar via e-mail de nodige gegevens uitgewisseld.

En dit gaat nu allemaal over facebook, dat mega bedrijf dat al een paar keer in het nieuws geweest is met schandalen rond privacy. Dat onze data daar niet veilig is is een publiek geheim. Dat heeft wel mee gespeeld bij het inactiveren van mijn account trouwens.

Maar ook telefoon gebruik in het algemeen. Dat probeer ik meer en meer te beperken. Er is trouwens ook een interessante podcast aflevering van The Mediators (voorheen lichtgevoelig) over dit topic. Van een fotograaf die straatfoto’s nam van mensen die opkeken vanaf hun telefoon en precies uit een andere wereld komen.

Ik maak sowieso ook gebruik van de schermtijd functies van Apple. Daarbij had ik onlangs nog voor dat ik een opname aan het maken was voor mijn eigen podcast en plots sprong midden in die opname de schermtijd melding op en werd de opname app dus onderbroken. Gelukkig lijkt het meeste wel opgenomen maar ik ben dan toch maar afgehaakt om de opname op een ander moment verder te zetten.

pplimieten-blokkeren-toegangscode

Het vraagt nog wel veel discipline die schermtijd instellingen. Je kan namelijk heel gemakkelijk terug voor 15 min of de hele dag verder zetten met een paar taps. Meestal lukt het me wel maar als ik dan een chat bericht krijg of een e-mail ga ik wel nog snel alsnog kijken.

Echt hardcore afkicken is natuurlijk een eenvoudige telefoon zonder internet halen en enkel nog SMS en echte telefoon oproepen gebruiken. Zover ben ik nog niet. Ik zou dan trouwens ook terug vaker op de computer moeten om mijn e-mail te bekijken en mijn bankverrichtingen uit te voeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait