Waarom ik altijd mijn FujiFilm X-E3 camera bij me heb

Deze ochtend dit tafereel gezien op weg naar het werk. Dus snel gestopt en foto gemaakt. Gaat sneller dan voltanken (wat ik ook nog wel moest doen maar goed).

Dit was eigenlijk al iets te laat op de ochtend waardoor de zon al net te hoog staat en te dominant in beeld. Daar detail in behouden kun je sowieso vergeten.

Deze foto is het resultaat met de iPhone 8, onbewerkt, wel een automatische HDR toegepast. Dat is een standaard instelling op iOS.

Het heeft iets en om direct op diezelfde telefoon op Instagram te gooien misschien net voldoende. Al zou ik de HDR wel een trapje lager willen zetten en misschien de kleuren wat warmer (split tone) en dat lelijke blauwe puntje op de weg wegnemen. Lijkt op een optisch lens foutje.

Kan natuurlijk ook allemaal ter plekke aangepast worden met bijvoorbeeld snapseed. De grootste uitdaging is dan nog de kleuren en scherpte beoordelen op dat kleine scherm.

Maar ik heb zo goed als altijd mijn FujiFilm X-E3 bij me met een compacte f2 lens. Vaak is dat de Fujinon XF 23mm f2. Een heerlijke allround lens. Dus ook daarmee snel nog een foto of 2 gemaakt:

Deze is natuurlijk bewust onderbelicht om zoveel mogelijk van de lucht te bewaren. Het raw bestand vervolgens op de computer met on1 photo raw 2019 (proefversie) goed gezet. Die kleur komt beter overeen met de werkelijke situatie.

En deze is nog een tweede foto met de fujifilm. Persoonlijk zie ik dat toch nog veel liever. En dan gaat het nog niet eens over bereik, scherpte of resolutie.

Die stervormige zon bekom je door je lens er op te richten en een klein diafragma te gebruiken. In dit geval was dat f11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait