Over Straatfotografie en privacy

Ik las onlangs dit artikel op petapixel. Nu komen daar wel vaker verhalen op die volgens mij nogal aangedikt zijn. Ook in dit geval pikt petapixel dit natuurlijk alleen op omdat het hele verhaal door sociale media opgepikt werd in de eerste plaats. Twitter in dit geval.

Dit verhaal is dus wel extreem te noemen. De fotograaf zelf zal wel niet al te doordacht te werk gegaan zijn. Maar ook die fotograaf in beeld brengen en viseren en zwart maken zoals hier valt niet goed te praten.

Als Straatfotograaf is het belangrijk je rechten te kennen. Als je veel op pad gaat en foto’s neemt van onbekenden zul je vroeg of laat sowieso een confrontatie meemaken. Zie ook deze podcast over Straatfotografie en privacy waarin ik een en ander toelicht.

Mijn advies is bij twijfel gewoon te vragen of je een foto mag maken. En bij confrontatie indien nodig de foto te verwijderen. Zover komt het vaak niet eens. Heb ik persoonlijk nog maar één keer meegemaakt. En ik heb al veel op straat doorgebracht.

Stel jezelf vooral ook in hun plaats. Wat zou je zelf wel of juist niet willen. Bij onderstaande foto bijvoorbeeld, die ik in Ronse gemaakt heb, vroeg ik wel eerst toestemming. Dit omdat ik hier een kind fotografeer en mij dus eerst tot de ouders richt. Zoals met alles; gebruik je gezond verstand.

Ik maakte deze foto trouwens tijdens mijn uitstap met Stef in Ronse. Ik fotografeer op straat bijna altijd in zwart-wit. Als ik de foto’s dan importeer in Lightroom toont die automatisch van de RAW bestanden alsnog kleur previews. Om die reden is deze dus ook online gezet in kleur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait