De X-E3 van FujiFilm is een beest van een camera, maar …

Je kon het eerder al lezen in mijn bericht over de fotoshoot met mijn broer en zijn motorfiets. Ik was al een tijdje intensief gebruik aan het maken van de compacte FujiFilm X-E3 en had daar echt nog geen moment spijt van gehad.

Op dat moment dacht ik nog dat de grootste tekortkoming van de X-E3 het niet kantelbare scherm was. Het probleem met de net iets te kleine zoeker en slechte videokwaliteit van de X-E2s was namelijk opgelost met deze.

Maar al die tijd had ik die gebruikt met een 23mm f2 of 35mm f2 lens. Je weet wel die heel compacte, snelle, scherpe en betaalbare lensjes van FujiFilm. En het lijkt er dan ook wel heel sterk op dat deze X-E3 vooral gemaakt is voor dat soort compact prime lenzen.

Als je toch voor een zoom wilt gaan zou ik niet verder kijken dan de kitlens, de XF 18-55mm f2.8-f4. Want voor die shoot met m’n broer ging ik dus op pad met de veel grotere en zwaardere 16-55mm f2.8 lens.

Ik had de camera in 1 hand vast aan de body terwijl ik de omgeving aan het verkennen was, zoals ik dat met elke andere camera zou doen. De ergonomie bleek niet eens het echte probleem.

Nee er zat constant een soort speling op het geheel die ik niet direct kon plaatsen. Nu is de X-E3 in zijn geheel wel met veel meer plastiek afgewerkt dan de duurdere modellen. Maar dit leek echt alsof de lens niet goed vast zat.

Dus toch maar eens goed bekeken wat er nu juist mis ging… bleek er gewoon speling op de hele lensvatting te zitten. In de video doe ik een poging om dat te laten zien. Ik onthou hierbij vooral dat de X-E3 niet geschikt is voor gebruikt met de zwaardere XF lenzen. Dan denk ik aan deze 16-55mm f2.8 zoom maar ook de 10-24mm f4. En zo zullen er bij de langere lenzen ook wel een paar afvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait