FujiFilm XF 27mm f2.8 of XF 23mm f2, welke compacte lens is de beste?

Zoals op onderstaande foto goed te zien is er nogal een verschil in formaat. Alleen de FujiFilm XF 27mm f2.8 is dan ook ontworpen als pancake. Een volle stop minder lichtsterk (f2 tegenover f2.8). Geen diafragma ring op de lens. Geen zonnekap. Tragere een veel luidruchtigere autofocus. Geen weersbestendigheid.

Alles wijst eigenlijk in het voordeel van de XF 23mm f2 lens. Ook prijsgewijs liggen ze niet zo heel ver uit elkaar terwijl je toch echt een pak meer krijgt voor de f2 lens. Dat is trouwens een trend voor alle f2 lenzen die FujiFilm al uitgebracht heeft. Momenteel is dat de 23mm f2, 35mm f2 en 50mm f2. Ik denk dat de aangekondigde 16mm f2.8 eigenlijk ook in dit lijstje hoort.

Oudere lenzen zoals deze 27mm f2.8 en de 18mm f2 staan in de FujiFilm lens roadmap wel op dezelfde lijn maar zijn al veel langer op de markt en hebben ook geen mechanische kenmerken gemeen met de eerder genoemde, recentere f2 lenzen.

De recentere f2 lenzen hebben een veel sneller en stiller AF systeem, zijn allemaal weather sealed of dus weersbestendig en optisch gewoon heel goed. Dat laatste is ook belangrijk als je deze lenzen wilt gaan vergelijken met hun grotere, lichtsterkere f1.4 versies. Dan heb ik het vooral over de 23mm f1.4 en de 35mm f1.4.

Zelf vind ik het formaat van de 23mm f2 niet storend. Zeker niet op de X-T1.of de X-T2 camera. De X-T3 camera is zo goed als gelijk in afmetingen. Ik gebruik de 27mm f2.8 lens eigenlijk bijna alleen op de Fujifilm X-1M en vroeger ook op de X-pro1. Op een X-E2S of nog beter een X-E3 zou het ook nog kunnen bruikbaar zijn om een echt compacte setup bij te hebben. Vooral die X-E3 dan want die is toch weer een pak compacter nog dan de oudere X-E versies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait