Een FujiFilm X-100S tweedehands kopen voor 30 EUR?

Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Iets wat op internet maar al te vaak opgaat. Denk maar aan al die fishing berichten. En toch is dat wat ik op eBay zag staan bij de veilingen die binnenkort zouden verlopen.

Toch maar in de gaten houden dacht ik meteen. Dus object volgen, en daarmee is de eerste stap eigenlijk al gezet. Vanaf dat moment krijg je notificaties en bouwt de spanning op.

De FujiFilm X-100S is niet mijn eerste keus maar als het echt goedkoop gaat, waarom niet. Een snelle check op collectiblend.com laat al snel zien dat de marktwaarde rond de 400 EUR ligt. Super handige website trouwens om snel na te gaan voor hoeveel bepaalde dingen gewoonlijk verkocht worden.

Niet mijn eerste keus niet zozeer omwille van de oudere 16MP x-trans sensor want die heeft in mijn X-T1 al lang bewezen hoe goed die is en blijft. Ook aan de 23mm f2 lens twijfel ik niet meteen. Het enige echte nadeel aan deze camera is het beperkt aantal focuspunten en de wel heel kleine zoeker met vrij lage resolutie. Zelfs in vergelijking met de X-T1 is de zoeker een serieuze stap terug.

IMG_2030

Maar wacht, waarom zijn hier enkel zo’n lage biedingen op? Het is een bekend probleem dat veel veilingen pas op de laatste minuut echt in waarde omhoog schieten… maar 30 EUR is wel echt weinig voor een populaire camera zoals de FujiFilm X100. Zelfs voor de S versie wat een ouder model is. Op moment van schrijven is de recentste X100 de F variant. Ik heb verder geen idee waar die naamgeving vandaan komt.

Nu ja zoals je in de advertentie kunt zien komt de camera wel heel compleet met originele doos en tal van extra’s zoals andere lader en extra batterijen. Zelfs filters en een aantal adapters voor filters. Alleen al die bijgeleverde zaken kunnen voor die waarde verkocht worden.

IMG_2031

Toegegeven bij die vorige schermafbeelding naderen we al het einde van de veiling en zitten we al op 43,20 EUR. Dat plus het gegeven dat de verzendkost vanuit het buitenland wel 20 EUR kan bedragen deed mij hier al afhaken. Maar toch eens verder kijken puur om te zien hoe het afloopt.

Bij het lezen van de beschrijving bleek al snel waar de lage prijs vandaan kwam. De camera is stuk en is (gelukkig wel correct beschreven) ook als niet werkend aangeboden. Duidelijke tekst ook over wat juist mis gaat en bijhorende afbeeldingen.

Bij het opstarten van de camera is er geen beeld te zien. Er staat niet duidelijk bij of er in de zoeker wel iets te zien is of niet. Want indien wel is deze camera misschien nog wel gewoon bruikbaar op zoeker alleen. Er staat wel duidelijk bij dat het achterste display alleen oplicht maar geen beeld laat zien.

Misschien een defect aan het display zou je dan denken… Maar het werkt wel als je de camera in upgrade modus zet! Dus hoogst waarschijnlijk is het scherm nog wel OK maar is er juist meer stuk. De sensor dan? Of de link tussen de sensor en het display? Kan een goedkope kabel zijn… Minder waarschijnlijk maar misschien heeft de gebruiker niet eens door dat je het achterste display kunt uitschakelen? Stel je voor… alhoewel dan volgens mij de backlight ook niet oplicht.

In elk geval had ik genoeg informatie om toch niet te bieden. Maar ik was wel benieuwd om te zien voor hoeveel deze dan uiteindelijk nog verkocht zou worden. Dus toch maar even blijven volgen, gewoon voor de spanning.

IMG_2032

En ja hoor op 4 seconden voor het verlopen van de aanbieding kwam het laatste bod van 62,51 EUR binnen. Nog altijd geen super hoog bedrag maar toch al redelijk veel voor een camera die niet werkt.

Nog een tip, als je de eBay app gebruikt kun je meer functies krijgen door de NL of DE versie te gebruiken. Dan hoef je enkel in de instellingen bij je account de automatische locatiebepaling uit te zetten en manueel een ander land uit de lijst te kiezen.

En plots kun je dan wel verkopen rechtstreeks vanuit de app, iets wat met de BE versie nog altijd niet gaat. En er komen ook tal van andere nieuwe features zoals het automatische bepalen van een geschikte prijs op basis van gemiddelde verkopen en meer.

Hou er daarbij wel rekening mee dat als je ook zo iets koopt en je wil achteraf een bewerking op die verkoop doen (geld terugvragen, koop ontbinden, geschil openen, …) dan kan dat alleen via ebay.de of ebay.nl (afhankelijk van wat je gekozen hebt als land dus).

Voor wat dat vervelende “bieden op de laatste moment” gedrag betreft bestaan er trouwens wel oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld veilingssites waar je bij elk bod op het einde automatisch een verlenging van X aantal minuten krijgt waardoor andere bieders alsnog de kans krijgen een tegenbod te doen. Iets wat volgens mij de perfecte remedie zou zijn voor deze plaag. En eBay zelf wint er ook alleen maar bij als de verkoopsprijzen hoger liggen gezien ze met percentages werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait