Podcast stand van zaken anno 2019

Met de podcast gaat het goed. Morgen is het 1 jaar en 1 maand geleden dat ik mijn eerste aflevering online heb gezet. Wie dat echt wil kan deze via onderstaande link beluisteren.

https://anchor.fm/dashboard/episode/e38f73

Let op de geluidskwaliteit is in tussentijd een stuk beter. Toen nam ik nog alles op met m’n smartphone zonder afzonderlijke microfoon. Ondertussen is die vervangen door een Shure MV88+ die veel beter resultaat geeft. Aanrader voor iedereen die geluid wil opnemen, ook voor video.

https://anchor.fm/lichtcast/episodes/S02E40-Een-update-tussendoor-met-niet-te-missen-FujiFilm-promoties-e4l4sr

Ik ben ondertussen aan het tweede seizoen bezig. In het eerste seizoen maakte ik nog gebruik van de diensten van soundcloud. Dat werkt op zich allemaal wel maar als je wil dat alle afleveringen online blijven moet je wel een betalende optie kiezen. De gratis optie laat namelijk maar een beperkt aantal minuten online toe waardoor oudere afleveringen automatisch verdwijnen.

Nog een nadeel van soundcloud is dat het duidelijk gemaakt is voor muziek producers en er dus niet zo heel veel opties zijn voor podcasts. Er zijn wel een aantal verbeteringen doorgevoerd en een aantal projecten via soundcloud specifiek voor podcast, maar die beperken zich vooralsnog tot Amerikaans grondgebied.

En ja als je dan plots een alternatief gevonden hebt dat dit alles gratis kan en ook nog eens veel meer toegespitst is op podcasts… dan ga je dat natuurlijk testen. En uiteindelijk ben ik ook vrij snel overgeschakeld naar anchor.fm. De voordelen zijn groot. Je kan onbeperkt opnames uploaden, krijgt mooie statistieken te zien en je kan zelfs online afleveringen gaan samenstellen. Ik gebruik sindsdien dus ook geen audacity meer tussendoor.

Het is wel niet allemaal dik in orde, ook anchor heeft wat minder positieve kanten. Zo kreeg ik in het begin een formulier om de podcast automatisch toe te voegen aan verschillende diensten. Denk dan aan Apple podcasts en Google podcasts bijvoorbeeld. Die krijgen een RSS feed van je podcast wat niet meer is dan een bestand met informatie en links naar de eigenlijke geluidsopnamen. Die opnamen stonden in mijn geval op soundcloud, sinds 2019 dus op servers van anchor.fm. Bij dat aanmelden kreeg ik meteen melding van een 4 tal platformen, de grootste. Maar ook dat de podcast werd aangemeld bij nog tal van andere platformen en ik daar nog bericht van zou krijgen. Dat heb ik nooit gehad. Dus ofwel is dat nooit gebeurd ofwel weet ik er gewoon niet van.

Die statistieken staan voor mij met 40 afleveringen in het tweede seizoen momenteel op 3.100 keer beluisterd met een gemiddeld aantal luisteraars dat schommelt ron de 85 per aflevering. Ongeveer 46% procent van de luisteraars komt uit Vlaanderen en eveneens 46% vanuit Nederland. De rest zijn andere, vaak Europese landen, mogelijks van vakantiegangers.

In diezelfde statistieken krijg je ook een mooi beeld van wat gebruikers voor device gebruiken om naar een podcast te luisteren. Het is geen verrassing dat Apple op kop staat met 35% iPhone, 17% Mac en 6% iPad. Android volgt met 23% en dan is er nog 2% voor Windows en 18% ongekend.

Daar ben ik zeker tevreden mee. Belangrijker voor mij is dat ik het allemaal heel graag doe. Ik ben continue op zoek naar andere formats zoals nu recent de afleveringen rond het fotografie zakboekje bijvoorbeeld. Ik wil ook interviews verwerken. En ik denk dat ik zelfs de opnamen ga beginnen vastleggen op video ook en zo ook via YouTube delen. In veel gevallen heeft dit weinig meerwaarde maar het is wel een ander kanaal weer.

Voor dit jaar had ik mezelf voorgenomen 100 afleveringen online te zetten. Ik hou me daar ook aan en doe zeker mijn best die quota te halen. Met 40 afleringen net over de helft van het jaar heb ik daarbij een kleine achterstand goed te maken. Het jaar daarop ga ik het wel iets anders aanpakken. Ik zal om te beginnen de afleveringen niet meer nummeren. Dat is trouwens ook een guideline van de Apple podcasts, om geen nummering in de titels te gebruiken. En geef toe voor de luisteraar heeft dat ook weinig meerwaarde. Ook zal ik mij eerder beperken tot 1 tot 2 afleveringen per week het hele jaar door. Het aantal afleveringen per jaar zal dus eerder rond de 52-60 liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait