Wat er allemaal stuk ging aan mijn FujiFilm X-T1

Zoals jullie in de video reeks materiaal met een verhaal al konden vernemen heb ik een FujiFilm X-T1 die ik tweedehands heb gekocht. Daar bleek het een en ander aan stuk te zijn. Ik dacht deze eerst zelf te herstellen. Maar uiteindelijk wou de hersteldienst mij de onderdelen niet opsturen en ook onder garantie kon niet dus de enige optie bleek een herstelling te laten uitvoeren.

Nochtans was het opsturen van het rubber materiaal van de grip voldoende geweest. Want dat was veruit het grootste probleem. Gevolgd door de aan/uit knop die alsmaar moeilijker om te zetten bleek. De rest was eerder cosmetisch. Zoals het slecht sluitende en kromme deurtje voor de poorten opzij.

Weet dat ik deze camera zelf tweedehands had gekocht dus ik heb geen idee wat voor misbruik tot deze gebreken geleid heeft. De loslatende grip en het deurtje lees je trouwens wel vaker online. Ik dacht dat zelfs die knop meer voor kwam.

Dus maar een verslag gemaakt en naar een service punt van FujiFilm gebracht. Daar werd mij beloofd mij eerst een bestek te bezorgen zodat ik nog kon kijken of ik het zou laten uitvoeren of niet. Dat bestek heb ik nooit ontvangen. De herstelling is gewoon meteen uitgevoerd. Hou daar dus rekening mee als je zelf ook je camera laat nakijken.

Ja herstelling bleek dat ze de volledige toplaag vervangen hadden inclusief alle bovenste knoppen. Dit om de waterbestendigheid te garanderen. Leuk omdat die plaat al redelijk afgeleerd was. Minder leuk omdat daardoor de kost ook opliep tot ruim 300 EUR. Maar goed op dit moment kon ik niet veel anders dan akkoord gaan en betalen.

Ging trouwens vrij vlot allemaal. Denk in totaal 2 weken gewacht. De herstelde rubber was op 1 locatie nog steeds gemakkelijk terug los te maken. Maar dat kwam doordat de vorige eigenaar daar een poging tot herstelling had gedaan met iets wat lijkt op epoxy lijm. Die had ik er zo goed als mogelijk af gehaald. Maar helemaal weg was het niet.

Dus de camera werkt weer als nieuw. Recent heb ik gepolst wat ik er tweedehands nog voor kon krijgen. Bij kamera express kun je deze met garantie kopen voor 400 EUR. Via ebay was beste bod echter slechts 230 EUR. Rekening houdend met de herstelling alleen al die duurder was maakt dat ik deze camera dus beter voor altijd kan bijhouden.

De beeldkwaliteit en ergonomie zijn nog altijd mega goed. Het is vooral de teleurstellende videokwaliteit en de kleine zoeker vergroting waarvoor ik bv vervanging door een x-e3 overwoog. Die kleine zoeker merk je trouwens alleen bij directe vergelijking met een recentere camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait