Alles wat je moet weten over het huren van fotomateriaal

Ik heb er ondertussen ook een video en een podcast over gemaakt. Het was voor mij de eerste keer dat ik iets huurde van materiaal en bij deze wil ik dus graag die ervaring delen.

Huren heeft zeker wel zijn plaats. Voor professionals is huren ideaal voor duur materiaal die je net niet genoeg gebruikt om de aankoop ervan te verantwoorden. Als je iets van 10.000 EUR maar 4x per jaar of zo gebruikt dan is het ongetwijfeld interessanter dat telkens te huren.

Voor de consument kan huren ook interessant zijn al zou ik het daar in andere situaties aanraden. Als amateur kan het goed zijn om voor de aankoop van een nieuwe camera of lens deze eerst eens te huren. Zeker voor de body. De lenzen kun je gewoonlijk op specificaties en online voorbeelden wel beoordelen.

Maar van een camera body is heel het gebruik en de ergonomie ervan heel persoonlijk. Ligt die camera goed in de hand? Is die niet te zwaar? Kun je genoeg foto’s maken per accu? Is de camera snel genoeg voor jou doeleinden? Werkt het AF systeem zoals je verwacht? Of andere heel specifieke vragen voor jouw manier van fotograferen.

Oké een goede winkel zal in de etalage een demo model hebben wat je wel eens kunt vasthouden om al een eerste paar vragen te beantwoorden. Als die helemaal meewerken mag je misschien zelfs je eigen SD kaartje in de camera steken en in de winkel of vlakbij een paar foto’s maken.

Maar dan nog is dat niet hetzelfde als een hele dag op stap met een camera en die gebruiken waar je die (na de eventuele aankoop) ook echt wil voor gaan gebruiken.

Concreet zul je dus eerst een winkel moeten zoeken die ook aan verhuur doet. In geval van Canon en Nikon en Sony materiaal zul je die snel vinden denk ik. Voor FujiFilm heb ik wel gemerkt, en zeker voor de GFX serie, dat niet alle verhuurpunten die ook hebben. Uiteindelijk ben ik in Antwerpen bij Grobet terecht gekomen. Calumet was iets duurder. En de winkel waar ik meestal mijn fotomateriaal koop, art & craft, is blijkbaar gestopt met verhuur. Kamera-express bleek dan weer alleen in Nederland te verhuren. Voor België op dit moment nog niet. Ook al hebben ze wel een winkel in Antwerpen.

De prijzen bij Grobet zijn natuurlijk sterk afhankelijk van wat je wil huren. Een compacte X100F bijvoorbeeld waar al een vaste lens op zit kun je al huren voor 25 EUR per dag. De X-T2 en X-T3 bodies huur je voor 40 EUR per dag. Hou er dan wel rekening mee dat je ook XF lenzen nodig hebt. Als je die niet zelf hebt kun je ook die huren en dan heb je vanaf 15 EUR tot 30 EUR per dag al een lens. Dit heel specifieke middenformaat materiaal van de GFX series is al wat duurder. De GFX 50S or R body kost je 75 EUR per dag. De 63mm f2.8 lens die ik gehuurd heb was 30 EUR per dag.

Verder altijd handig op voorhand de voorwaarden goed door te nemen. Je moet bijvoorbeeld een geldig identiteitsbewijs kunnen voorleggen en een (stevige) waarborg betalen via mastercard of visa. Die waarborg was in mijn geval 1200 EUR. Dit werd dan nadien geblokkeerd op diezelfde betaalkaart. Neem dus zeker ook die kaart terug mee als je je materiaal terug brengt.

Praktisch moet je natuurlijk eerst en vooral dat materiaal reserveren voor de data waarop jij het wilt gebruiken. Daarbij krijg je dan ook een offerte voor de gekozen duur. Bijna elke winkel doet het zo dat je de dag voordien vanaf 12u kunt ophalen en tot de volgende dag 12:00 kunt terugbrengen.

Huur je dus een weekend, de zaterdag en de zondag. Dan betaal je 2 dagen en kun je vanaf vrijdag 12:00 ophalen en moet het materiaal ten laatste maandag om 12:00 terug zijn.

Bekijk het materiaal goed bij ontvangst zodat je gebreken kunt aantonen. Want bij terugbrengen zullen ze natuurlijk ook alles nakijken alvorens je waarborg terug te betalen.

Naast de waarborg moest ik ook een klein bedrag verzekering per dag betalen. Mij was niet helemaal duidelijk wanneer ze dan de waarborg en wanneer de verzekering aanspreken. De verzekering heeft in elk geval een franchise van 200 EUR.

Mijn ervaring bij Grobet was Oké. Ik zou er zeker nog huren. Enige echte nadelen was dat ze niet direct konden helpen bij mijn vraag rond verzekering/waarborg en dat de accu leeg was in de camera. Die verzekering en waarborg heb ik gelukkig niet nodig gehad.

De camera kwam trouwens zo uit de etalage en er kwam een degelijke tas bij. Lader en alle lensdoppen en zonnekap ook aanwezig. Er zat zelfs een UV filter op de lens. In de lens zat wel een stofje, echt in de lens dus niet zelf weg te halen.

 

 

1 Comment on “Alles wat je moet weten over het huren van fotomateriaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait