Panorama foto’s maken met de digitale GFX 50R middenformaat camera

Zoals je in eerdere van mijn posts al kon lezen keek ik vooral uit naar de panorama mogelijkheid van de FujiFilm midden formaat camera’s.

En hier heb ik het echt niet over een panorama functie zoals je bijvoorbeeld op je smartphone ook hebt. Dat je meerdere foto’s moet maken en de telefoon (of je camera) dan aangeeft dat je telkens wat moet opschuiven om zo overlappende foto’s te maken. Dat is iets wat op veel fototoestellen ook zit en wat je trouwens ook perfect zonder die functie in post kunt doen.

A3547A2D-9E30-4027-A4D8-C9DB8EEE68BD-40600-00000A6139B08F37

Nee de GFX camera’s hebben zodanig veel pixels (en dus resolutie) op de sensor zitten dat je perfect de hoogte in de helft kunt bijsnijden en nog foto’s met een hoge resolutie maakt (van de 50MP blijven dan nog 25MP over).

In de camera staat bij de verschillende beeldverhoudingen dan ook een optie specifiek voor panorama. Dan krijg je in de zoeker die panorama uitsnede te zien. En de zoeker is meer dan groot genoeg om dat duidelijk te tonen. Zo ook voor 1:1 of andere beeldverhoudingen natuurlijk. Die 1:1 en 16:9 kun je ook op de X-series bekijken om een idee te krijgen. De echte panorama is wel uniek voor de GFX series.

_DSF8185

Het resultaat is een totaal nieuwe ervaring. Zo moet je het trouwens ook bekijken. Onderweg zomaar snel de verhouding veranderen is geen goed plan. Je moet echt op voorhand een verhouding kiezen en op stap gaan met die verhouding in je achterhoofd. Dan kijk je naar je omgeving en onderwerp met die verhouding in gedachte en kun je die zo optimaal benutten. Iets wat niet lukt als je continu van verhouding wisselt.

5B61C243-1703-42A7-807D-E91EF11DEFB9-40600-00000A6199ED546D

En vergis je niet, die panorama optie is echt niet alleen voor landschappen. Zelf ben ik er mee aan de slag gegaan voor straatfotografie en de mogelijkheden zijn echt enorm.

_DSF8180

Je krijgt een veel groter gezichtsveld. Of zo lijkt het toch want in werkelijkheid niet natuurlijk want je zit met een crop en de lens blijft dezelfde. Maar de beelden die je maakt ga je automatisch van op een grotere afstand doen (die crop weer) en alles wat dichter bij staat zal eerder dienen als ondersteunde elementen voor de compositie.

F5845626-0B77-4BDA-B3B5-42D604B519EB-40600-00000A620129EB8B

En als je in RAW fotografeert krijg je in Adobe lightroom trouwens de originele foto te zien wanneer je in crop modus gaat. Je kan dan dus de uitsnede aanpassen naar de originele beeldverhouding. Je bent geen data kwijt. Al lijkt de kans mij wel klein dat je betere beelden bekomt zo net omdat je in die zoeker echt in panorama kijkt.

Je kan meer lezen over mijn bevindingen met deze dure camera. En je zal daarbij ook wel merken dat ik deze niet zelf ga aanschaffen. Vooral omdat het systeem te traag is voor wat ik er mee wil doen. Maar de panorama feature… dat is echt wel uniek en als ik dit professioneel zou doen is dit toch wel een van de eerste camera’s die ik zou willen afschrijven en het zou wel eens goed kunnen zijn dat ik die er alleen uit pik omwille van die panorama functie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait