Dit weekend is het zover, ik ga op stap met de FujiFilm GFX 50R & GF 63mm f2.8 lens

Ik heb er lang naar uitgekeken, en ongeveer 2 weken op voorhand moeten reserveren. Maar dit weekend gaat het dan toch eindelijk gebeuren. Het weer zit al mee (niets zo lastig als felle zon om te fotograferen).

Screen Shot 2019-05-16 at 15.04.28

Ik ben fan van alles wat met 120 rolfilm geladen kan worden. Grootste uitdaging daaraan is dat het materiaal allemaal vrij prijzig is. Zelfs voor de oude Hasselblad 500cm camera met standaard 80mm lens die ik tweedehands kocht op eBay betaalde ik nog bijna 1.000 EUR. Niet goedkoop voor zo’n oude, analoge camera.

En dan betaal je ook nog eens gemakkelijk 5 EUR per rolletje wat je 12, max 16 opnamen oplevert en je nog moet (laten) ontwikkelen. Maar het resultaat, de foto’s die je daarmee kunt maken zijn echt wel knap. Werken met die mechanische camera is trouwens ook een uitdaging en tegelijk een plezier op zich.

De GFX 50R is de slankere versie van de GFX 50S. Die 50S kun je dan weer het beste vergelijken met een digitale versie van zo’n middenformaat camera als de Hasselblad 500CM. De 50S kost je al snel 6.000 EUR zonder lens. En ook die is natuurlijk vooral gemaakt voor de professionele markt met een vormgeving die vooral geschikt is voor studiowerk en andere gecontroleerde omgevingen. Lees; groot en goed in de hand liggend.

De GFX 50R was daarom een verrassende nieuwkomer want plots hadden ze bij fujifilm de grote sensor van de 50S verwerkt in een veel compactere camera die meer doet denken aan de range finder style camera’s van fujifilm in de X-serie. Denk aan de X-E3, de X100F en de X-Pro2 en al hun voorgangers. Stuk voor stuk prachtige camera’s, zowel qua vormgeving als in gebruiksgemak.

Het zijn range finder style camera’s, geen echte range finder camera’s. Dus ze hebben de vormgeving van range finder camera’s maar werken gewoon zoals bijna elke digitale mirrorless camera werkt. Dus met een digitale zoeker. De X-Pro2 is daarbij nog de speciaalste van de hoop omdat je op die camera echt kunt wisselen tussen een optische en digitale zoeker of een combinatie van de twee. Maar daar betaal je ook wel voor (en ik had vroeger een X-Pro1 en was niet zo wild van die zoeker).

Als je alvast meer wilt lezen over de camera zelf (let wel deze persoon lijkt me wat te positief in zijn review) of over de lens die ik er bij ga testen dan kan dat op onderstaande links. Binnenkort volgen mijn bevindingen.

Review: Fujifilm GFX 50R (One of the Best Cameras I’ve Ever Tested)

Lens Review: Fujifilm 63mm f2.8 R WR (Fujifilm G Format)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait