Straatfotografie in Leuven met de Meike 28mm f2.8 pancake lens

Eerder had ik al verschillende lenzen van 7artisans getest als goedkoper, chinees alternatief voor de lenzen van FujiFilm zelf. Dit keer bekijk ik een pancake lens van Meike. De 28mm f2.8 groothoek lens. Duidelijk een alternatief voor de FujiFilm XF 27mm f2.8.

Ik had er ook al een podcast aflevering over gemaakt. Daarin geef ik misschien net iets meer info rond de lens zelf en verpakking en bouwkwaliteit ervan.

Om alles samen te vatten zou ik zelf nog liever teruggrijpen naar de 27mm van fujifilm zelf omdat die scherper is, minder vervorming toont (al heeft dat wrs meer met perspectiefcorrectie in de camera op basis van lens info te maken) en natuurlijk autofocus heeft. Maar het blijft wel een pak duurder die lens en dan heb je een lens die van plastiek gemaakt is.

Als je echt het maximum voor de laagste prijs wil dan is dit wel een goede keuze voor een compacte lens. Voor betere beeldkwaliteit kun je altijd een lichtsterkere lens zoeken van Meike of 7artisans.

Mijn grootste probleem met deze lens was trouwens niet de beeldkwaliteit. Ondanks de moeilijke lichtomstandigheden toch een paar leuke shots kunnen maken die dag. Ik had vooral moeite met het vinden van de juiste ring voor het aanpassen van de belichting. Soms had ik ipv diafragma de scherpstelring vast waardoor de ingestelde fixed focus (zone focusing) er naast zat.

Ik begrijp het wel, dit moet vooral een compacte lens zijn. En ze is ook wel mooi gemaakt. Maar dus niet ergonomisch. En het had al veel geholpen als er clicks in het diafragma zaten.

De niet zo harde stop op ‘t einde van de diafragma ring (in beide richting) zijn het enige kwaliteitsissue wat ik had met de lens. Zover ging alles goed en blijft het bij een vreemd gevoel (en geluid, zie podcast). Maar het zou me dus niet verbazen moest deze lens bij intensief gebruik problemen met het diafragma vertonen op termijn.

Iets wat trouwens ook perfect bij duurdere lens kan voorkomen. Zo had ik ooit een Sony full frame kitlens (van de sony A7) waarvan het diafragma bij levering gewoon niet open te krijgen was (gaat elektronisch). En heb ik ook al een FujiFilm XF lens moeten terugsturen (de 18mm f2) waarvan na verloop van tijd het diafragma vastgelopen was. Bij deze chinese lenzen kun je voor dat geld al snel eens proberen de lens zelf open te maken en na te gaan waar het mis gaat. Bij die elektronische dingen kun je beter beroep op de garantie.

Oh ja de foto’s van die dag. Dit was op een woensdag in een echte studentenstad. Het werd al snel druk daar ik rond de middag op stap ging en dan alle scholieren natuurlijk naar huis willen. Aan een bushalte heb ik me even opgesteld en een paar leuke foto’s kunnen maken. En ook aan een fietsstalling kon ik een paar leuke composities vastleggen. De andere foto’s zijn tussendoor en onderweg genomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait