Intro tot filmen met je fotocamera, wat je allemaal nodig hebt

Filmen is een feature die tegenwoordig wel op elke moderne camera terug te vinden is. De betere laten ook toe van in hoge resolutie te filmen en geven je volledige controle over de instellingen.

Welke (FujiFilm) camera heb ik nodig?

FujiFilm heeft video kwaliteit serieus genomen vanaf de X-T2 dus je zit goed met de daarop volgende X-T20, X-E3, X-T3 en X-T30 en als je echt veel video maakt is de X-H1 ook nog altijd een optie met de H van Hybrid. Alles ouder dan de X-T2 zou ik links laten liggen voor video. De X-T1 kan bijvoorbeeld wel filmen maar de kwaliteit laat veel te wensen over.

De X-T3 is de laatste generatie en heeft natuurlijk wel weer extra features tegenover de X-T2 en X-H1 die al langer op de markt zijn. Wil je de snelste AF en de hoogste resoluties en framerates dan ga je sowieso voor de X-T3.

De X-T2 kan ook 4K filmen maar stopt bijvoorbeeld al aan 30fps. De X-T3 kan tot 60fps waardoor je ook slowmotion beelden kunt maken in 4K. Ook zal de AF minder snel werken op de X-T2 en in 4K heb je bijvoorbeeld ook geen gezichtsherkenning meer. Wil je oog en gezichtsherkenning tijdens het filmen dan moet je bij de X-T2 dus in 1080p filmen.

De X-H1 wil je vooral als je ook IBIS nodig hebt. Dat is stabilisatie in de body door het bewegen van de sensor. Grootste nadeel is dat voor het inbouwen van die techniek de camera een pak groter is geworden. De X-H1 is de enige FujiFilm camera met IBIS. Een alternatief hiervoor wat ook op de andere modellen kan is OIS wat hetzelfde doet maar door het bewegen van de lenselementen. Dit zit dus in de lens ingebouwd.

Welke lens gebruik je best?

En dat brengt ons bij de lenzen. Sowieso is zowel OIS als IBIS niet goed genoeg om schokkerige beelden te voorkomen tijdens het stappen. Als je ook tijdens het bewegen, in volle actie, vloeiende beelden wil dan heb je een gimbal nodig wat je camera stabiel zal houden.

Maar het doet zeker wel iets om de schokkerige beelden bij stilstand van de videograaf tegen te gaan. Dus als je een lens zoekt om te filmen is het handig om een lens met OIS te kiezen.

En laat de betere kitlens van FujiFilm, de XF 18-55mm f2.8-4 nu net OIS hebben. Ook de goedkopere XC lenzen hebben OIS dus ook dat zijn goede opties. Al zijn deze wel minder lichtsterk met bijvoorbeeld f3.5-5.6 voor de XC 16-50mm. Dat zul je dan weer vooral merken in een groter scherptediepte veld (dus minder bokeh) en moeilijker filmen in donkere omstandigheden.

Voor videografie zijn de vereisten van je lens vaak minder strikt dan voor stilstaande beelden. Video bevat van nature onscherpte door beweging. Contrast ga je dan weer vaak achteraf gaan opkrikken terwijl je met zo weinig mogelijk contrast opneemt. De duurdere zoomlenzen, zoals de XF 16-55mm f2.8 heeft trouwens ook geen OIS.

Wil je vooral heel breed kunnen filmen voor actie of om bijvoorbeeld jezelf uit de hand te filmen (vloggen, iemand?) dan kun je ook kijken naar de XF 10-24mm f4 met OIS.

Ander materiaal wat je nodig hebt

De instellingen zal ik in een later artikel bespreken. Nog voor je aan de slag kunt zijn er wel een paar extra zaken die je videobeeld ten goede komen.

Zo zul je voor een cinematisch beeld willen vasthouden aan een sluitertijd die het dubbele van je framerate is. In Europa wil je een framerate van 25 fps (ook daarover later meer). Dus een ideale sluitertijd is dan 1/50s.

Nu zul je met een beetje kennis van fotografie meteen ook begrijpen dat je om op een zonnige dag met een sluitertijd van slechts 1/50s al snel met de laagste ISO werkt (ISO 200 voor X-T2).

Wil je dan toch beelden maken met een beperkte scherptediepte dan zul je dus een ND filter nodig hebben om het licht te beperken. Denk aan een ND filter van rond de 8 tot 10 stops voor echt zonnige dagen.

Hoya Variable Density Filter (77mm) 

Bovenstaande optie is een variabele optie die tot 8 stops licht kan tegenhouden. Er zijn ook vaste ND filters van 10 stops beschikbaar voor een pak minder geld. Maar het is wel zo handig om de sterkte aan te kunnen passen naargelang het licht tijdens de opname wijzigt.

Verder is het een 77mm filter waardoor je deze ook op lenzen van 77mm filterdiameter kunt gebruiken zoals de XF 16-55mm f2.8 en XF 10-24mm f4 OIS. Voor de kitlens heb je maar 58mm filterdraad nodig dus dan kun je deze grotere filter met een reductie alsnog gebruiken op die lens.

77 mm – 58 mm Filter Adapter Step-Down Adapter Filteradapter Step Down 77-58

Een ander accessoires waar je moeilijk omheen kunt als je video gaat opnemen is een degelijke microfoon. Deze in de camera zal over het algemeen veel teveel omgevingsgeluid opnemen en ook nog eens storing door de werking van de camera zelf.

Rode VMMICRO VideoMicro

Een veel gebruikte en compacte optie is de VideoMicro van Rode. Er zijn alternatieven maar die kosten ook ongeveer hetzelfde. Bij deze zit meteen ook een windscherm (deadcat) en een kabeltje. Let wel dat je voor connectie met een smartphone een alternatief TRRS kabeltje nodig hebt wat je afzonderlijk kunt kopen van Rode. Met de meeste FujiFilm camera’s kun je deze zo verbinden met de meegeleverde kabel. Enkel voor de X-T20 en X-T30 heb je wel een adapter van 3.5mm naar 2.5mm nodig.

Het voordeel van zo’n microfoon is dat die heel gericht geluid opnemen van alles wat er voor staat. En deze staat ook op een rubberen voet waardoor de geluiden van de werking van de camera niet doorkomen tot in de opname. Zet het opnamevolume in je camera wel zo stil mogelijk en krik het volume achteraf op de computer op indien nodig om de beste resultaten te bekomen.

Wil je betere kwaliteit geluid dan kun je met kleinere microfoontjes op de personen zelf afzonderlijk opnemen en achteraf synchroniseren of een duurdere shotgun microfoon met ingebouwde versterker kopen zoals de Rode VideoMic Pro (Plus). Daar zijn wel goedkopere varianten van te vinden die minstens even goed werken.

En tot slot zul je tijdens het filmen heel snel door de batterijen gaan. Je kan dus best 1 of 2 extra accu’s aankopen en een lader zoals onderstaande waarmee je 2 batterijen tegelijk kunt opladen. Als extra kun je dan meteen ook via USB opladen vanaf een computer of een powerbank om ook op locatie verder te kunnen werken.

Nitecore USB-Ladegerät mit LCD-Display Fuji W126/s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait