Het beste advies als het over materiaal gaat

In mijn laatste afleveringen van de podcast heb ik het over een aantal verschillende takken van de fotografie. Deze rond natuurfotografie staat online. Portretfotografie en Macrofotografie zijn bijna klaar (er komt terug een weggeefactie aan!!).

Daarin bespreek ik telkens een specifieke vorm van fotografie met tips rond de voorbereiding, instellingen en beeldvorming. Maar ook materiaalkeuze kan ik niet omheen want je hebt natuurlijk telkens lenzen die wel of juist niet beter geschikt zijn.

Maar als het over materiaal en de bijhorende kosten gaat dan is dit artikel op fujilove.com toch echt het beste advies wat ik ooit gelezen heb (Engelstalig). Ik heb het voor jullie kort samengevat:

De oudere FujiFilm camera’s zijn tegenwoordig spotgoedkoop te vinden en als het over fotografie gaat is de eerste generatie 16MP X-Trans sensor nog altijd een zeer goede investering. Voor 300-400 EUR kun je al een tweedehands X-T1 vinden. Via deze link bijvoorbeeld via kamera-express waar je ook nog eens garantie krijgt.

DSCF8456

Als je vertrekt van een budget van ongeveer 1500 (nieuwprijs van de X-T2 + kitlens) dan kun je dus nog voor meer dan 1.000 EUR aan lenzen spenderen. En dat is samen met de sensor natuurlijk het belangrijkste voor je beeldvorming. Iets wat bovenstaand artikel mooi aangeeft met tal van foto’s gemaakt met de X-T1 en X-Pro1.

Er zijn in het FujiFilm gamma eigenlijk maar een paar oudere modellen om van weg te blijven. Zoals de X-M1 en de X-A1. De X-M1 gebruikt wel de 16MP x-trans sensor maar in een zodanig compacte behuizing dat je toch wel veel compromissen hebt. Zo is er geen zoeker, enkel contrast AF (traag) en is de camera vooral voorzien voor automatische instellingen. Een echte point n shoot dus. De X-A series gebruiken dan weer geen X-Trans sensors (en zijn verder ook vooral compact camera’s).

Ik ben zelf een fervente gebruiker van de X-T1 en daarnaast ook van een X-T2. Er zijn maar een paar zaken waarvoor de X-T2 toch wel een betere keuze is. En dan denk ik vooral aan video (hoewel dan wil je mss de X-H1) en autofocus tracking.

De AF van de X-T1 is snel en correct en is vaker afhankelijk van de lens dan van de body. Maar als je voor bijvoorbeeld sportfotografie veel tracking opties nodig hebt, dus voor het blijven volgen van bewegende onderwerpen, … dan heb je met de X-T2 echt wel veel meer mogelijkheden.

De video van de X-T1 is gewoon 1 grote teleurstelling. Destijds was video duidelijk minder prioriteit. Dat de X-T1 geen 4K kan is daarbij niet het grootste probleem. Ook de 1080p opties zijn beperkt maar ook dat is nog niet zo’n heel groot probleem. Het is vooral de kwaliteit van de video die een echte teleurstelling is op de X-T1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait