Fotograferen met Hasselblad 500 cm middenformaat camera

Wie mijn instagram of YouTube kanaal volgt weet dat ik al graag eens foto’s maak met mijn Hasselblad 500 cm middenformaat camera.

In onderstaande video laat ik bijvoorbeeld zien hoe ik deze negatieven vervolgens scan met mijn Epson V600 flatbed scanner.

Het voordeel van die Epson V600 scanner is dat deze er echt op voorzien is om negatieven van verschillende formaten te digitaliseren. Zo zit er in de klep een lamp en krijg je er verschillende houders bij om de negatieven op de goede plaats te leggen. Kijk vooral naar de video als je over dat proces meer wilt weten.

Bij middenformaat fotografie heb je natuurlijk het voordeel van het veel grotere formaat negatief waardoor je ook met scanners met minder hoge resolutie goede scans kunt bekomen. En het werkt gewoon ook veel gemakkelijker.

En om eerlijk te zijn gebruik ik mijn Hasselblad veel te weinig. Niet omdat ik er niet graag mee werk. Alles is manueel en je moet de belichting inschatten of een andere lichtmeter gebruiken. Maar dat zijn in mijn ogen geen beperkingen.

De enige reden dat ik deze camera niet zoveel gebruik als ik zelf zou willen is het extra werk voor de ontwikkeling van de film en het inscannen van die negatieven. En dat is wel spijtig want ik hou wel van die specifieke middenformaat look.

Je hebt natuurlijk het vierkante 1:1 formaat van de 6x6cm grote negatieven. Maar je hebt door dat grotere filmoppervlak ook nog minder scherptediepte. Ik gebruik bijna altijd de standaard 80mm f2.8 lens en vaak in moeilijkere lichtomstandigheden dus vaak ook volledig open.

Het manuele scherpstellen is niet zo evident, vooral door het matglas wat niet altijd even duidelijk is. Maar als je die foto dan toch correct hebt kunnen scherpstellen krijg je wel prachtige resultaten.

En dat ik die camera te weinig gebruik zou ik dus eigenlijk kunnen oplossen door een digitale versie te kopen… zou je denken. Vroeger was die gedachte ondenkbaar omdat zo’n systeem al snel 10.000 EUR of meer kost. Dan heb ik het over de digitale Hasselblad camera’s, ruggen en lenzen. Alleen geschikt dus voor wie daar professioneel mee bezig is en die kost kan inbrengen.

Maar o.a. FujiFilm heeft al een tijdje digitale middenformaat camera’s en lenzen in hun aanbod die die prijs toch wel halveren. Er was al een tijdje de FujiFilm GFX 50 S body wat een systeemcamera zonder spiegel is met een aantal (nog steeds dure) lenzen. Onlangs is daar ook nog eens een goedkopere variant van verschenen, namelijk de GFX 50 R.Ā  Allemaal nog steeds duur maar die laatste kun je vaak in promotie vinden met een prime lenzen voor rond de 5.000 EUR.

Dus zo nu en dan gluur ik wel eens op die websites… en lees ik reviews… en zo kwam ik onlangs op deze review uit met vooral een heel opvallende conclusie. Het is eigenlijk een vergelijking tussen de 2 betaalbare digitale middenformaat systemen die vandaag beschikbaar zijn; De Hasselblad X1D en de FujiFilm GFX series.

De schrijver heeft vooral veel lof voor het design van de Hasselblad camera. Tot hij die ook echt gaat gebruiken en toch moet toegeven dat de software van de FujiFilm camera veel volwassener en bruikbaarder is.

Maar kijk vooral naar de laatste 2 foto’s in dat artikel. En als je geen zin hebt om het volledig te lezen dan is het waarschijnlijk ook voldoende alleen die laatste foto te bekijken. Een prachtige foto met die duidelijke middenformaat look. Op de crop na dan want de middenformaat digitale sensors zijn bijna allemaal dezelfde (ondertussen trouwens al vrij oude) sony sensor die helemaal geen 1:1 crop meer heeft maar eerder de 6×4,5 crop die hasselblad ook had in hun 16 frames cassettes. Daarmee kon je dus 16 opnamen maken op een rolfilm waar je normaal maar 12 opnamen op zou kunnen schieten ging je voor 6×6.

Terug naar de foto in het artikel want het is een vergelijking van een omgevingsportret gemaakt met de Hasselblad X1D @ 90mm, ISO 800, 1/180, f/3.2 en dan zo goed als dezelfde foto met een X-T2 + XF56mmF1.2 R @ 56mm, ISO 200, 1/125, f/1.2 combinatie gemaakt.

Bij de laatste foto is de onscherpte nog beter dan bij de eerste en toch… die laatste foto is gewoon met een APS-C crop sensor formaat X-T2 gemaakt met hun wel hel specifieke fujifilm XF 56mm f1.2 portret lens op volle opening. Allemaal materiaal wat al in mijn materiaalkoffer zit en dus reden genoeg om nooit meer naar de FujiFilm GFX promoties te kijken!

Verwante producten

Epson V600 scanner – https://amzn.to/2TDCkBc
7 artisans 35mm f1.2 – https://amzn.to/2TDpByq
7 artisans 55m f1.4 – https://amzn.to/2HOp0ZF
FujiFilm XF 56mm f1.2 R – https://amzn.to/2TF6kgp
FujiFilm XF 35mm f1.4 R – https://amzn.to/2TCz5tK
FujiFilm XF 35mm f2 R WR – https://amzn.to/2U5GG9G

4 Comments on “Fotograferen met Hasselblad 500 cm middenformaat camera

 1. Beste,
  Zoek een strip negatieven uit een hasselbach camera om te gebruiken op een schilderij. Mocht u me daaraan kunnen helpen.Alvast bedankt.
  Mvg
  Karin Timmermans

   1. Ooh geweldig. Is niet voor mezelf maar voor een vriend die daar al eventjes naar op zoek is om een schilderij te verfraaien. Wou hem dat voor hem vinden als verjaardagscadeautješŸ˜
    Heel blij met de reactiešŸ™

    Groetjes
    Karin Timmermans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait