Panorama beelden maken met FujiFilm en Lightroom (Classic) CC

Foto’s in een ander formaat dan het veel geziene 2:3 (of 3:2) hebben altijd iets speciaals. Kijk maar naar middenformaat fotografie met hun typische vierkante 1:1 foto’s. En een recenter voorbeeld is natuurlijk instagram. Waar ze nog niet eens zo heel lang afgestapt zijn van enkel 1:1 foto’s. Je kan er nu ook andere verhoudingen plaatsen maar zelfs dan hebben ze voor de verticale foto’s een net iets andere verhouding voorzien van 4:5. Ook leuk.

Bij de FujiFilm camera’s kun je bij de instellingen een ander formaat kiezen en dan zal je digitale zoeker ook meteen een preview laten zien van die andere verhouding. Een feature die ik bij Sony wel zocht maar nooit heb kunnen vinden. En afplakken van je scherm is toch niet helemaal ‘t zelfde.

Specifiek voor architectuur en landschappen zijn panorama foto’s ook een aanrader. Ze geven een heel breed zicht op de natuur. Bij compact camera’s en ook op je smartphone kun je die panorama beelden gemakkelijk in de camera/telefoon maken met zelfs hulpmiddelen om de juiste foto’s te maken.

Als je het echt goed wilt doen dan heb je natuurlijk wel een speciale statiefkop nodig die je 360° in het rond kunt verstellen om de exacte foto’s te maken. Als je dit vaker doet en echt het maximum uit die foto’s wilt halen is dat zeker een goede aankoop. Kijk ook eens naar dit engelstalig artikel en bijhorende resultaten.

Maar ook los uit de hand kun je dankzij digitale fotografie en bijhorende software al veel bereiken. En zo stond ik dit weekend in Amsterdam aan een veerboot te wachten toen ik een foto van een duikboot wrak wou maken. Bleek de enige lens die ik bij me had, de 7artisans 35mm f1.2 natuurlijk niet breed genoeg om alles in 1 keer te vatten.

Dus dan heb ik maar een reeks geschoten die ik achteraf kon samenvoegen. Hieronder de reeks van foto’s. Los uit de hand van op de kade gemaakt. Instellingen zijn bij elke foto gelijk gebleven omdat ik manueel werk. In het midden van het beeld heb ik de beste belichting gekozen.

Het zijn allemaal RAW bestanden dus er zit wel wat flexibiliteit op die belichting. Vervolgens alles in lightroom importeren en dan alle 5 selecteren en via het context menu Photo merge > Panorama kiezen en je krijgt onderstaande opties.

Screen Shot 2019-03-19 at 10.44.23.png

Met de “auto crop” instelling gecombineerd met de “auto settings” krijg je meteen ook een betere belichting en een maximale uitsnede waarbij die witte randen niet meer te zien zijn. Het eindresultaat is dan met een minimum aan werk onderstaande panorama.

20190317_0010-Pano.JPG

Ik had dit waarschijnlijk ook met de FujiFilm 10-24mm f4 of de 14 of 16mm kunnen maken. Maar dan heb je toch nog een ander beeld met meer vervorming. Wat je evengoed in lightroom kunt rechtzetten trouwens. Feit is vooral dat ik op die locatie was en alleen de 35mm lens bij me had.

1 Comment on “Panorama beelden maken met FujiFilm en Lightroom (Classic) CC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait