Chinese 7 artisans 35mm F1.2 lens getest

Ondertussen kreeg ik ook de kans de Chinese 35mm F1.2 lens te testen. Ik had eerder al de 55mm F1.4 van hetzelfde merk op mijn camera staan en was vooral aangenaam verrast van scherpte en contrast.

De video

https://youtu.be/Kd91fUtajOE

Als je interesse hebt in deze lens dan kun je deze via deze link kopen op amazon.de en zo steun je ook mijn kanaal: 7Artisans 35mm f1.2 lens te koop via amazon

De review

Deze 35mm lijkt me vooral een goed alternatief dat nog net iets lichtsterker is (nog geen volle stop hoor) en met een iets bredere hoek ook breder inzetbaar. Want vergeet niet dat die 55mm omgerekend naar kleinbeeld formaat toch echt bijna een 85mm telelens is. Deze 35mm is dan weer voor het APS-C center formaat wat 50mm voor kleinbeeld is. Een mooie allrounder standaardlens dus.

De FujiFilm tegenhanger hiervoor is de XF 35mm F1.4. Er is van FujiFilm ook een XF 35mm f2 maar die kan je beter vergelijken met de 7 artisans f2 want die bestaat ook. Beide 7artisans lenzen zijn opnieuw enkel verkrijgbaar als manuele focus lenzen.

Duidelijk ook weer een metalen ontwerp. Als extra sprak het compacte formaat en de speciaal vormgegeven scherpstelring mij ook aan. Deze heeft een soort blad vorm door de inkepingen waardoor je gemakkelijker grip krijgt met 1 vinger op de ring. Daarover later meer.

Want we beginnen bij het begin. De verpakking lijkt identiek aan deze van de andere 7artisans lens. Een zwarte doos met daarin zwarte mousse waar de lens in uitgespaard is. Ook nu heel veel gelijkenissen met de verpakking van FujiFilm zelf.

Eens uitgepakt valt meteen op dat deze versie van de lens niet met een plastiek lensdop komt maar een degelijk metalen exemplaar dat zonder schroefdraad, enkel door wrijving, mooi op de lens past en ook goed blijft zitten. En verbetering dus. Maar ook hier geen zonnekap in de verpakking. Spijtig.

De lensvatting zelf is deze keer ook duidelijk van metaal en net zoals de FujiFilm lenzen zonder de zwarte lak. Opnieuw geen metaalschilfers te vinden. De aanduiding voor het plaatsen van de lens is ook hier niet op de buitenkant te vinden maar wel op de ring zelf dus niet zichtbaar eens gemonteerd. Nu is het wel een rode stip waardoor ik deze veel sneller gevonden heb.

De lens gaat vlot en meteen correct op de camera. Ik test opnieuw met de FujiFilm X-T1. En toevallig schijnt de zon volop en zit de kat van die zon te genieten. Ik maak het de lens dus niet gemakkelijk en maak meteen een paar foto’s tegen de zon in.

Inderdaad zonder zonnekap want die heb ik niet. En het resultaat vol open is meer naar wat ik verwacht van dit soort lenzen. Vol open met direct zonlicht in de lens is het effect zoals je op de foto kunt zien overweldigend. Er is zoveel flare dat het moeilijk te zien is wat ik eigenlijk fotografeer.

Ook bij deze lens is er geen klik te voelen bij het verplaatsen van het diafragma. Als je wil weten op welk F getal je staat moet je dus bovenop kijken welk getal op de ring bovenaan staat. Blindelings kliks bijhouden op het gevoel gaat dus niet. Voor wie vooral met videografie bezig is waarschijnlijk ideaal. Maar voor fotografie toch minder interessant.

En dan die focus ring waar ik zo naar uit keek. Als ik de ring bedien zoals ik dat anders zou doen, dus met 2 vingers op de ring, dan gaat alles vrij soepel en vlot. Niet zo soepel wel als met de 55mm F1.4 heb ik de indruk. En inderdaad als ik die lens er bij neem en 1 op 1 vergelijk merk ik dat deze lens iets stroever beweegt.

Maar dan wil ik de lens met 1 vinger scherpstellen zoals ik het me had voorgesteld als handige feature bij bijvoorbeeld straatfotografie. En vreemd genoeg krijg ik geen beweging in diezelfde ring. Dus op een vrijwel onverklaarbare manier kun je deze lens niet scherpstellen met 1 vinger. Het is niet de weerstand want die is niet zo groot als je 2 vingers benut. Het lijkt eerder door speling te komen op het geheel waardoor je bij het duwen op 1 enkele kant van de lens de ring te scheef zet en daardoor vastloopt. En ik bedoel niet dat het moeilijk scherpstellen is met 1 vinger. Ik bedoel echt dat ik het geheel niet in beweging krijg. Eerder onmogelijk dus.

Dat en de enorme gevoeligheid voor flares in combinatie met het ontbreken van een zonnekap zijn mijn grootste teleurstellingen.

Het is verder wel een heel compacte en stevig gebouwde lens. Die mooi scherp en contrastrijke foto’s kan opleveren op voorwaarde dat je een goede zonnekap erbij neemt of op andere manieren de zon geen kans geeft.

Vol open lijkt de lens in de hoeken wat onscherp maar misschien is onderstaande foto gewoon geen duidelijke situatie door de verschillende dieptes.

En wie deze lens koopt zal dat eerder doen voor die maximale opening van F1.2 en de lens dus vaak vol open gebruiken. Want zoniet koop je natuurlijk beter de f2 variant (zo ook bij de FujiFilm XF lenzen trouwens). De zogenaamde bokeh van deze lens ziet er trouwens wel weer goed uit.

Andere gerelateerde producten

7 artisans 35mm f1.2 – https://amzn.to/2TDpByq
7 artisans 55m f1.4 – https://amzn.to/2HOp0ZF
FujiFilm XF 56mm f1.2 R – https://amzn.to/2TF6kgp
FujiFilm XF 35mm f1.4 R – https://amzn.to/2TCz5tK
FujiFilm XF 35mm f2 R WR – https://amzn.to/2U5GG9G

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait