Hoe mijn bijna 10 jaar oude Mac Pro 4.1 nog altijd up to date is

Of toch soort van, want er zit natuurlijk geen USB-C of Thunderbolt verbinding op. USB 3.0 heb ik dan wel weer kunnen toevoegen zonder al teveel moeite.

Ik ben er eigenlijk aan begonnen op basis van dit artikel. De hardware op zicht is Intel gebaseerd en alles vanaf de Mac Pro 4.1 kan via een eenvoudige firmware hack als de laatste Mac Pro 5.1 geconfigureerd worden om zo de laatste updates van Apple binnen te halen.

Als je een moederbord hebt met 2 CPU’s weet dan dat je deze voor 450 EUR via eBay kunt verkopen. Een single CPU moederbord koop je voor de helft van de prijs. Let er daarbij wel op dat je voor de 4.1 of 5.1 versie koopt afhankelijk van wat je zelf hebt. Deze zijn namelijk niet uitwisselbaar.

Vervolgens heb ik de CPU vervangen door de op 1 na snelste processor die voor die socket gemaakt is. De op 1 na omdat je die voor minder dan 100 EUR kunt kopen terwijl de snelste een pak duurder blijft. En het verschil is minimaal. De resultaten van het huidige systeem kun je hier vinden en vergelijken met andere configuraties.  

Van de dubbele CPU merkte ik zelf niet veel extra snelheid. Het probleem is vooral dat er weinig toepassingen zijn die ook echt gebruik kunnen maken van de extra CPU.

Naast een snellere processor is meer geheugen en snellere opslag ook belangrijk. Compatibel geheugen en een adapter om een 2.5 SSD schijf in de HDD trays te plaatsen heb ik via owcshop.eu gevonden.

Ondertussen hangt die 2.5 SSD schijf waar het OS zelf en de apps op staan ook wel aan een PCI express kaart om nog hogere snelheden te halen. Dus dan heb ik die adapter niet meer nodig.

In de HDD bays zitten nu 3.5″ HDD schijven van 2TB in RAID configuraties waar de foto en video bestanden op terecht komen. Staan die vol dan kan ik die gemakkelijk vervangen door nieuwe.

Via 2dehands.be kun je trouwens nog altijd koopjes vinden. Maar let goed op want er staat ook veel tussen wat onrealistisch geprijsd is.

Nog enkele video’s over dit onderwerp:

1 Comment on “Hoe mijn bijna 10 jaar oude Mac Pro 4.1 nog altijd up to date is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait