Chinese lenzen als goedkoper alternatief, de 7 artisans 55mm F1.4 getest

Alternatieven voor de vaak vrij dure lenzen van de grote merken is niets nieuws. Je had vroeger al goedkopere alternatieven voor Canon en Nikon van bijvoorbeeld Tamron en Sigma.

Met Sigma heb ik zelf ook ervaring met de 35mm F1.4 en 50mm F1.4 ART lenzen voor Nikon. Dit gaf in combinatie met mijn Nikon D610 FX spiegelreflex machtig mooi beeld.

Mooi beeld als in scherp, contrastrijk met mooie kleuren en rendering van onscherpte maar ook zonder al te opvallende optische fouten.

Vandaag heb je natuurlijk veel meer dan Canon en Nikon. Denk maar aan Sony en FujiFilm maar ook verschillende MFT opties.

Mijn ervaring met de 7 artisans 55mm F1.4 lens kun je onder andere horen in de podcast aflevering en de bijhorende YouTube video.

Ik heb de 55mm F1.4 gekozen omdat dit een lens is die lijkt te willen concurreren met de FujiFilm 56mm F1.2. Net iets minder lichtsterk dus (al is het nog geen volledige stop) en vooral ook manuele focus terwijl de XF lens ook autofocus heeft.

Maar dat soort parameters weet je op voorhand op basis van de specificaties op de website. Ik heb de mijne trouwens via kamers-express gekocht maar je kan ze nog goedkoper vinden via Amazon.de.

Waar ik vooral naar benieuwd was is of die lens van nog geen 150 EUR ook van beeld kan concurreren met de FujiFilm lens van rond de 900 EUR. Toch wel een opmerkelijk prijsverschil.

En de lens deed het verrassend goed. De verpakking is een zwarte doos met zwart schuim waar de lens in ligt. Bijna identiek aan hoe FujiFilm zijn lenzen verpakt. Een zonnekap zit er spijtig genoeg niet bij. En de lenskap is duidelijk een generiek exemplaar zoals je dat op eBay voor elke diameter kunt vinden.

De lens is ook verrassend klein, zeker als je gaat vergelijken met de FujiFilm tegenhanger. Waarschijnlijk door de net iets kleinere maximale opening en het ontbreken van een AF systeem.

Nog opvallend is een zeer bol voorste lenselementen. Dat ook nog eens geen bijzondere coating lijkt te hebben. In speciale lichtomstandigheden (zon in de lens?) verwacht ik dat dat dus wel wat vervelende flares kan opleveren.

Maar dat heb ik voorlopig nog niet getest. Ik heb wel in tegenlicht getest en dat bleek aanvaardbaar. Belangrijker is dat de lens gewoon mooie beelden oplevert. Goed scherp en mooi contrast. Als je 1 op 1 gaat vergelijken met de FujiFilm dan zie je wel dat die net iets scherper is en vooral de kleuren net iets natuurlijk. De 7 artisans lens lijkt alles net iets te roze weer te geven. Maar dan moet je dus de beelden al naast elkaar zetten. Op zich zijn het knappe foto’s.

Ik kan de lens dus zeker aanraden. Dit was nu een specifieke portret lens. Ik heb nog een iets breder inzetbare 35mm F1.2 besteld om ook die te vergelijken met de FujiFilm tegenhangers. En daarmee zal ik ook proberen of het iets is voor straatfotografie.

Meer verwante producten

Als je interesse hebt in deze lens dan kun je deze via deze link kopen op amazon.de en zo steun je ook mijn kanaal:
7 artisans 35mm f1.2 – https://amzn.to/2TDpByq
7 artisans 55m f1.4 – https://amzn.to/2HOp0ZF
FujiFilm XF 56mm f1.2 R – https://amzn.to/2TF6kgp
FujiFilm XF 35mm f1.4 R – https://amzn.to/2TCz5tK
FujiFilm XF 35mm f2 R WR – https://amzn.to/2U5GG9G

2 Comments on “Chinese lenzen als goedkoper alternatief, de 7 artisans 55mm F1.4 getest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait