Straatfotografie in Gent met Smartphone – het resultaat

Een vraag die heel vaak naar boven komt is “met welke camera kan ik best beginnen fotograferen”. En dan zou ik daar eigenlijk het liefst van al op antwoorden: “met de camera die je hebt”.

Vaak vragen mensen dat die nog geen camera hebben natuurlijk maar zo goed als iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met een vaak zeer goede camera. Zelf gebruik ik al een paar jaar de Nexus 5X die gekend is voor de goed presterende camera. En ook elke iPhone en de betere smartphones zoals de high end samsung modellen hebben stuk voor stuk goede camera’s. Enkel de echte budgetmodellen geven nog teleurstellende resultaten.

Nu wou ik mezelf uitdagen door met zo’n smartphone op stap te gaan en momenten vast te leggen. Een selfie maken is namelijk niet zo heel moeilijk. De grootste uitdaging zou volgens mij zijn van de momenten vast te leggen met een systeem dat niet altijd meteen reageert.

 

Het grootste probleem met de eerste digitale camera’s was net dat en kreeg de naam shutter lag. Een fenomeen waarbij er teveel tijd bestaat tussen het moment waarop jij op de ontspanner drukt en het moment dat de camera effectief vastlegt. Dit verschil was er in het begin omdat de camera een aantal handelingen moet doen zoals belichten, focus vastleggen, informatie wegschrijven, …

Met moderne camera’s is dat uiteraard geen probleem meer. Al lange tijd niet meer trouwens. Maar met smartphone camera’s kun je dit nog wel ervaren omdat dit alleskunners zijn die eigenlijk toevallig ook foto’s kunnen maken.

Het was een dag met veel en hard zonlicht dus ik dacht slim te zijn door in plaats van de standaard google app te gebruiken beroep te doen op de lightroom app omdat je daarmee RAW bestanden kunt vastleggen. Dan zou ik het minst informatie verliezen en kon ik volgens mij wel alles automatisch laten belichten.

En dat was waarschijnlijk mijn grootste fout. Die app bleek al snel na 2-3x foto’s vast te hangen waardoor het bijna onmogelijk was het juiste moment vast te leggen. Achteraf kon ik daar meerdere verklaringen voor vinden. Uiteraard is mijn telefoon om te beginnen all niet meer de recentste en de snelste.

Maar zo bleek bijvoorbeeld dat de beelden zelf 24MB grote bestanden zijn. Met een Nikon of FujiFilm camera kan ik je, uit ervaring, vertellen dat je fotobestand ongeveer evenveel MB als MP telt. Een 24MP sensor geeft dus 24MB bestanden. Voor de 12MP van deze smartphone zijn dit dus veel te grote bestanden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het gebruik van het adobe raw formaat wat mogelijks niet geoptimaliseerd is voor gebruik in camera’s.

Een ander probleem, zo bleek achteraf, is dat er ook een synchronisatie actief was waardoor elk gemaakt beeld ook nog eens meteen geïmporteerd werd in de app en mogelijks ook online. Ook niet bepaald optimaal voor een snelle werking.

Nog opvallend was dat alle beelden heel moeilijk te zien waren in de camera na het maken. De catalogus bleef gewoon hangen of de beelden zelf bleven een grijze preview vertonen. En de paar beelden die ik kon zien bleken fel over belicht te zijn. Alle instellingen waren automatisch en ik had geen correctie aanstaan. Op de computer bleek alle detail wel terug te halen dus ik vermoed dat er niets aan de hand was met de opnamen zelf. Dat het enkel de previews waren die niet optimaal zijn.

Er was 1 afbeelding bij die echt mislukt was. Een foto waarbij vooral zwart en wat groene schimmen te zien waren. Dat soort foto’s had ik bij eerder gebruik van de RAW opname mogelijkheden trouwens ook al opgemerkt.

Uiteindelijk bleek het best de app continue open te laten staan en zo weinig mogelijk beelden direct na elkaar te maken. Dus echt goed afwachten op het juiste moment. En vooral ook niet kijken wat je net van foto gemaakt hebt. Een beetje zoals je met analoge film noodgedwongen zou werken dus.

Om af te sluiten de resultaten:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait