Video monteren met opensource software shotcut

In mijn zoektocht naar een iMovie alternatief wou ik eerst en vooral een paar opensource tools proberen.

In mijn oorspronkelijke post sprak ik al van de shotcut video editor. En heel toevallig ben ik op en ander alternatief gekomen. Ik wou op een andere computer verder werken dus moest de app opnieuw downloaden. Na installatie bleek echter dat ik een andere tool vast had, namelijk openshot video editor. Dus die zullen we binnenkort dan ook maar eens proberen.

Het eerste resultaat met shotcut gemaakt

Het eerste resultaat staat alvast online. Daarin zie je meteen ook waar ik naartoe wil met de muziek en invulling van extra beeld in widescreen modus. Hard cuts nog voor de widescreen bars, waarom dat lees je verder in dit bericht.

Mijn bevindingen bij het het gebruik van shotcut

Eerst en vooral de UI, die spreekt mij heel sterk aan omdat deze super eenvoudig en basic is. Geen opvallende kleurtjes of leuke animaties of graphics die uiteindelijk alleen maar in de weg staan van productiviteit.

Schermafdruk 2018-03-03 09.15.52.png

De app lijkt geen media manager te bevatten. Daar ben ik ook niet naar op zoek dus daar ga ik verder niet van wakker liggen. Ik beheer mijn video bestanden liever zelf op schijven die van de nodige backups zijn voorzien en met een folder structuur naar eigen keuze. Voor de volledigheid wil ik het wel vermelden, dat kan dus wel met iMovie.

Verder steekt de app boordevol filters (waaronder LUT, grading, …) en heb je voor de belangrijkste functies zoals knippen, start/pauze eenvoudige shortcuts. Door die filters kun je mooie resultaten bekomen. En dankzij de vele shortcuts kun je heel vlot werken met je keyboard. Er is ook een forum en online heel wat info rond de app te vinden wat zeker handig is als je een app voor de eerste keer gebruikt.

Navigeren op de tijdlijn werkt vlot, het aanklikken van een bepaald tijdstip is wat onhandig omdat dat enkel werkt als je dat doet op de tijdsindicatie van de tijdlijn en niet op de fragment zelf. Maar als dikke plus kun je bij de totale tijd gewoon een tijdstip opgeven in getallen en je cursor komt op die exacte locatie terecht. Starten en stoppen kan gewoon met de spatiebalk.

Markeringen op die tijdlijn plaatsen kon ik niet meteen vinden. Na hier en daar wat opzoekwerk verricht te hebben lijkt het er op dat die feature nog niet in de app zit maar wel op de roadmap staat. Ook leer ik daar uit dat anderen de video splitsen als workaround om markeringen te maken. Nadeel van die werkwijze is wel dat je dan al die fragment moet gaan selecteren wil je een effect op alles.

Maar er zijn ook nadelen

Tot nu toe klinkt dat allemaal heel goed. Maar er zijn ook 3 nadelen. Zo is de grafiek van het geluid heel basic waardoor het moeilijk is om dat geluid op exact de goede locatie te knippen. Dat gebruik ik vooral om mijn spreekfouten weg te knippen en is zeker wel nodig in mijn geval.

Of te lange stiltes die er bijvoorbeeld van tussen moeten. Daarvoor heeft iMovie een handig feature dat je meteen een range kunt wegknippen door de X key te gebruiken en het begin en het einde aan te duiden. Dat heb ik nog niet gevonden in Shotcut.

Voor het tweede nadeel kom ik dan terug op de animatie van de widescreen bars voor b-roll materiaal. Het goede nieuws is dat je perfect kunt croppen via de eigenschappen van je fragment. En je kan ook de positie van je beeld gaan bepalen met dezelfde handige input van numerieke waarden voor X en Y as. Voor als je liever het onderste deel of bovenste deel behoudt bij het croppen.

Alleen blijkt dat je op dit moment die crop en andere bewerkingen nog niet kunt animeren. Ik heb mij suf gezocht hoe dit mogelijk zou moeten zijn. Ik weet dat het in Adobe Premiere kan en heb ook al gezien dat het voor de openshot video editor mogelijk is. Uiteindelijk vond ik wel een bevestiging online dat dit nog niet mogelijk is met shotcut. Spijtig maar het is niet anders.

En als laatste nadeel blijkt dat de app ook regelmatig crashed. Op zich is dat niet zo heel vreemd en zelfs lightroom of iMovie doen het van tijd tot tijd eens. Het gebeurde met shotcut alleen wel net iets vaker dan ik gewoon ben.

Schermafdruk 2018-03-03 09.53.55.png

Positief is wel dat je na die crash meteen weer kunt opnieuw opstarten en de app je vraagt of je je project wilt hervatten. Er lijkt op dat moment ook niets verloren gegaan.

Schermafdruk 2018-03-03 09.54.27.png

Wat volgt

Ik zal sowieso nog een video maken waarin ik mijn scherm deel en laat zien hoe ik van een aantal fragmenten tot een video kom met shotcut. Als ik diezelfde video met een aantal editors krijg je al snel een idee van hoe goed of slecht de software werkt.

3 Comments on “Video monteren met opensource software shotcut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait