Hoe klein is de kleinste FujiFilm X systeemcamera met X-Trans sensor?

Al tijdens mijn opleiding fotografie was heel duidelijk dat het belangrijk is je fototoestel altijd en overal (waar mogelijk) bij je te hebben. Dat maakt dat je kansen krijgt om foto’s te maken die je anders misschien moet laten schieten omdat je geen fototoestel bij de hand hebt.

Voor de huidige generatie is dat mogelijks minder een probleem gezien de kwaliteit die je kan bekomen met smartphones. Maar ik ben dus van een andere generatie en ik probeer wel nog altijd en overal een fototoestel bij me te hebben.

Daarom was ik de afgelopen maanden op zoek naar de kleinste FujiFilm systeemcamera (dus met verwisselbare lenzen) met X-Trans sensor. X-Trans sensor omdat ik heel tevreden ben van de scherpte en de film simulaties. Verwisselbare lenzen omdat ik dan al m’n fujifilm lenzen in principe kan benutten. Uiteraard zal op die compacte camera vooral de 23mm f2 of de 27mm f2.8 pancake lens gemonteerd zijn. Maar ik heb toch graag de mogelijkheid te wisselen.

Ik weet dat de compactste fujifilm camera’s (X70, X100, …) een vaste lens hebben. Die vallen om die reden ook af. Heel compact zijn ook de X-A series maar die hebben dan weer allemaal een “gewone” CMOS sensor.

Echter is er ook nog de X-M1 en dat is eigenlijk een X-A behuizing met de X-Trans sensor. Dus ik wist alvast welke camera ik wou testen. Na wat zoekwerk heb ik er ook een aantal gevonden op eBay. Ze komen geregeld nog wel eens langs, soms met, maar meestal zonder lens. Prijzen liggen rond de 160-200 EUR voor de body alleen.

 

Om een idee te geven van hoe compact deze camera wel niet is heb ik de volgende video gemaakt. Daarin vergelijk ik de X-M1 met de X-E2 en de X-T1. Tussen de X-E2 en de X-T1 zit eigenlijk ook nog de X-T10 maar die heb ik zelf niet in mijn bezit. Het is vooral een X-T1 in een kleinere behuizing. Het zijn verder ook allemaal oudere generaties want de X-E2 is vervangen door de X-E3 en de X-T1(0) door de X-T2(0).

Nu in de video zul je al snel merken dat ik eigenlijk niet zo zot ben van die X-M1. Het ding is inderdaad heel compact maar er zijn wel een aantal zaken waar ik minder gelukkig van werd.

De voornaamste 2 nadelen (voor mij persoonlijk) van die X-M1 camera zijn de trage autofocus en het ontbreken van een zoeker.

De trage autofocus is simpelweg een verouderd systeem. De camera heeft enkel contrast detectie AF zoals veel compact camera’s in die tijd. De andere modellen in deze video hebben naast contrast AF ook nog phase detection AF wat in bepaalde gevallen veel sneller en preciezer werkt. Veel hangt natuurlijk ook af van de lens zelf die je gebruikt maar met dezelfde lens getest is er toch al een groot verschil in snelheid merkbaar tussen de X-E2 en de X-M1. Uiteraard is de X-T2 en ongetwijfeld de X-E3 ook, nog een pak sneller.

Van het ontbreken van een zoeker wist ik op voorhand niet of mij dat echt zou storen of niet. Maar ik heb in gebruik toch wel gemerkt dat het LCD scherm niet altijd even duidelijk is door de niet al te hoge resolutie en soms is het ook moeilijk afleesbaar door de lichtinval. In dergelijke gevallen is het wel handig als je dan snel door een zoeker kunt kijken, zoals op de X-E2 wel mogelijk is.

De zoeker op die X-E2 is natuurlijk niet zo groot als die van de X-T1 maar het is er wel en in mijn geval is dat toch iets wat ik heel graag gebruik. Ook daar speelt misschien wel mijn generatie in mee want ik ben tenslotte opgegroeid en opgeleid met spiegelreflex camera’s (en andere type camera’s) waarbij je alleen een zoeker had om een compositie te maken.

In de video komen nog tal van verschillen aan bod zoals de layout van de knoppen op de achterkant en bovenkant van de camera, flitsmogelijkheden, wifi opties, instellingen en meer. Wat ik volgens mij wel vergeten vermelden ben is dat de X-M1 ook een pak minder firmware updates heeft ontvangen in de loop van de tijd (er zijn er wel) en dat je op die camera ook het minst aantal filmsimulaties hebt. Mijn favoriet, Classic Chrome, was bijvoorbeeld nog niet beschikbaar op die X-M1. Op de X-T1 en X-E2 dan weer wel. De X-T2 heeft ook een aantal nieuwe simulaties die op vorige generaties nog niet beschikbaar waren (dan denk ik aan acros).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait