Verschillende prijzen voor zelfde product in zelfde webshop

Kans is groot dat je het al eerder ergens gehoord of gelezen hebt maar webshops zouden prijzen afhankelijk maken van parameters als type device en browser.

De video

 

Het verslag

Als je via je browser een webpagina opvraagt dan geef je altijd allerlei info door. Sommige info is heel duidelijk, zoals de user-agent in de headers van je request. Daaruit kun je gemakkelijk afleiden of de gebruiker op een mobiel device kijkt of via computer maar ook of dat via een windows of mac computer is. Of Android vs iOS als we het over mobiele devices hebben. En zelfs welk type device aan de hand van modelnummers. En dan zijn er nog verborgen parameters en de mogelijkheid van websites om gegevens lokaal bij te houden via cookies.

Webshops zouden die info gebruiken gebruiken die info om prijzen af te stemmen op hun publiek. Als je bijvoorbeeld via een duurder toestel naar de webshop gaat heb je waarschijnlijk ook een groter budget dus kan de prijs wat hoger.

In de praktijk is het niet altijd eenvoudig te achterhalen maar onlangs had ik via de webshop van kamera-express wel een heel duidelijk voorbeeld vast. Dezelfde FujiFilm XF 27mm f2.8 lens was op zelfde macbook via Chrome browser 399 EUR en via Safari browser 380 EUR.

Zie ook onderstaande schermafdruk waarbij ook duidelijk te zien is dat het echt wel om hetzelfde product gaat gezien de productId in de URL.

Vreemd genoeg maakte het wisselen van de user agent in safari naar chrome geen enkel verschil. Uiteindelijk kwam ik er wel achter dat chrome me via cookies naar de NL website bracht ondanks dat ik .be ingaf. En daar is de lens dus 19 EUR duurder.

Schermafdruk 2018-01-26 21.24.32.png

Verwante producten

De lens zelf is trouwens een aanrader voor wie een relatief lichtsterke, maar vooral heel compacte prime lens wil op zijn FujiFilm systeemcamera. Je kan deze aankopen via onderstaande link dan steun je dit kanaal.

FujiFilm XF 27mm f2.8 – https://amzn.to/2Wq1yFa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait