FujiFilm XC 16-50mm lens tijdelijk voor 150 EUR nieuw

Voor wie nog op zoek is naar deze compacte lens is er nu een promotie bij kamera-express.  De XC series zijn vooral licht en compact gebouwd. Ik heb verder geen connecties met KE en verdien hier ook niets mee. 

Screen Shot 2018-03-01 at 11.40.09.png

Kenmerkend voor deze lenzen is dat deze uit plastiek gemaakt worden en er geen diafragma ring of andere externe knoppen op te vinden zijn. De meeste XF lenzen daarentegen zijn van metaal gemaakt. Ook zul je bij de XF lenzen zo goed als altijd een diafragma ring vinden (type aanduiding R) en knoppen om bijvoorbeeld te wisselen tussen A (diafragmavoorkeuze) of het in en uitschakelen van beeldstabilisatie (OIS). Op deze XC lenzen kun je de stabilisatie enkel in het menu van de camera aan en uit zetten.

Verder zijn deze vaak ook minder lichtsterk (en ook daardoor compacter) dan de XF varianten. De best te vergelijken XF lens met deze XC 16-50mm f3.5-5.6 is bijvoorbeeld de Fujifilm XF 18-55mm F/2.8-4.0 R LM OIS Fujinon eqv. 27-84mm die ook nog wel een variabele maximale opening heeft maar wel een pak lichtsterker. De adviesprijs is ongeveer het dubbele. Als je nog eens dubbel zoveel geld uitgeeft dan is er ook nog de Fujifilm XF 16-55mm F/2.8 R LM WR Fujinon eqv. 24-85mm die dus wel een vaste maximale opening van f 2.8 heeft over het hele zoombereik.

Zelf heb ik deze lens in mijn bezit via tweedehands aankoop van een FujiFilm X-M1 waarbij deze lenzen in kit geleverd werden. Ik gebruik deze echter nooit omdat ik ook de XF 18-55mm f2.8-4 heb. Lijkt me wel interessant om eens een vergelijkende video te maken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait