De zoektocht naar een alternatief voor iMovie

Als Mac gebruiker bewerk ik mijn video al van dag 1 met iMovie. Het is gratis, eenvoudig in gebruik, werkt over het algemeen goed en zit vol met features. Als Windows gebruiker is Windows Movie Maker volgens mij een vergelijkbaar alternatief.

Maar hoe meer tijd ik in het bewerken van de video probeer te steken hoe meer ik op een aantal nadelen van iMovie stuit. Een overzicht van wat mij het meeste stoort;

Omslachtig beheer bibliotheek

Ik probeer de video zoveel mogelijk op dezelfde computer te bewerken en te beheren. En dat is ook wel nodig want het verplaatsen van video tussen verschillende iMovie libraries is nogal complex en gaat te vaak mis.

Iets wat in lightroom zo gemakkelijk is, letterlijk een kwestie van “import from other catalog” optie selecteren en wachten, vereist in iMovie het verplaatsen + de “consolidate media” optie + vaak nog manueel verzetten van projecten via finder “pakket inhoud weergeven”. En dan nog komt het vaak voor dat er van een project geen bron materiaal meer te vinden is waardoor het eigenlijk stuk is.

Ook lees ik dat de video bestanden dubbel opgeslaan worden door iMovie waardoor je veel plaats zou verliezen. Uiteraard staat alles op een externe schijf in RAID configuratie, dus met directe ontdubbeling. Voorlopig volstaat een 4TB schijf maar het gaat inderdaad wel snel vooruit. 3 video’s per week is ook niet niets natuurlijk.

Geen echte controle over framerate

In mijn video probeer ik meer en meer af te stappen van de louter “spreken voor de camera” of “overhead shots van materiaal” formats door meer omgevingsbeelden te filmen en te verwerken in de video. Wat ze in de film wereld (of in elk geval toch op YouTube :D) b-roll materiaal noemen.

Op dit moment nog zonder muziek maar ook dat is iets waar ik naar toe wil. En veel van die b-roll footage is opgenomen in 60 fps om het dan te kunnen vertragen voor een slow motion effect.

Echter blijkt nu dat iMovie niet toelaat van de framerate in te stellen. Dat je per fragment geen andere framerate (of resolutie) kunt kiezen begrijp ik. Maar bij veel andere software kun je wel de resolutie en de framerate van je video kiezen en de software zal dan automatisch omrekenen bij het exporteren. Niet dus bij iMovie, daar kiest de app automatisch de framerate van de eerste clip die je in de tijdlijn plakt. Dus als ik 24p content wil maken moet ik elke video beginnen met een 24p fragment en de rest met de gebruikelijke 60p content. Vrij omslachtig.

Geen aspect ratio opties

In dezelfde lijn zou ik die b-roll ook wat meer cinema effect willen geven door bijvoorbeeld dat deel van de video met in widescreen te laten zien. Het widescreen effect wat je op DVD krijgt die toch in 16:9 aspect ratio blijft maar dus met onder en boven zwarte balken. Idealiter komen de zwarte balken dan geanimeerd in beeld.

Het lijkt er echter op dat ik dat effect in iMovie enkel kan bereiken door video in die ratio op te nemen en dan met harde overgangen te werken. Dat laatste is al niet ideaal maar vooral alles opnemen in 1920×816 ipv 1080p lijkt me niet handig. Je verliest informatie door de beperkte crop ratio. En ik weet ook lang niet altijd op voorhand of content wel als b-roll of voor andere doeleinden moet dienen.

In de normale ratio opnemen en dan achteraf  croppen is dus een betere optie. Die optie kon ik wel vinden in iMovie maar het blijkt een vrije crop te zijn zonder hulpmiddelen als vaste verhouding. Dus het moet dan op het gevoel gebeuren of ik moet extra software gaan installeren om dit te bereiken.

Wat zijn de alternatieven?

Extra stappen in de vorm van andere apps toevoegen aan de workflow wil ik dus voorkomen. Vandaar dat ik nu op zoek ga naar een alternatief.

Twee voor de hand liggende, maar betalende, opties zijn Adobe Premiere en Final Cut Pro. Ik wil eerst wat gratis opties verkennen. Als ik voor een betalende app ga zal het eerder Adobe Premiere zijn omdat ik al Adobe Lightroom en Photoshop in een subscriptie heb en die daar eenvoudig kan aan toevoegen. De prijs voor Adobe Premiere alleen is bijna 25 EUR per maand. Ik betaal al iets van 12 EUR voor mijn huidig pakket. Voor alle Adobe software betaal je 60 EUR per maand.

Je kan per maand betalen en opzeggen, maar goed met een youtube kanaal wil je vooral consistent video kunnen uitbrengen op vaste tijdstippen dus het lijkt me niet dat je hierbij kunt gaan besparen zo.

Van de gratis opties ben ik er nog niet helemaal uit. Ik begin nu eerst en vooral met een opensource app te verkennen met de ShotCut. De download kun je via deze link vinden. Mijn bevindingen volgen zo snel mogelijk. Dit zal in de eerste plaats in vergelijking met iMovie. Als dat niet blijkt te voldoen zal ik ook de Adobe Premiere proefversie uitproberen.

Binnenkort meer nieuws!

 

1 Comment on “De zoektocht naar een alternatief voor iMovie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait