Upgrades en herstellingen voor mijn MacBook 13″ van 2010

Mijn eerste macbook was een Unibody Macbook Pro 13″ van mid 2010. Die gebruik ik tot op de dag van vandaag nog vaak. Destijds was het een grote investering, zeker als je vergelijkt met windows computers. Maar als je ziet dat het ding nog bruikbaar is na > 7 jaar dan is het zeker zijn geld waard geweest. Meer daarover kun je lezen in Materiaal met een verhaal: MacBook Pro 13″ mid 2010.

Het hele verhaal van dit artikel kun je dan weer in onderstaande video volgen. Daarin laat ik zien hoe ik de batterij vervang die recent stuk ging alsook het plaatsen van een adapter voor de optische drive naar hard disk.

Wat er allemaal stuk ging

Ooit ging de trackpad stuk, die heb ik via eBay kunnen vervangen door een refurbished exemplaar. Voor dit model MacBook was het een trackpad met code A1278. Voor iets van 35 EUR zat er een (zo goed als) nieuwe trackpad in.

De lader is ooit ook vervangen omdat de kabel stuk ging. Dat was iets van 80 EUR nieuw in de apple winkels. De oude heb ik nog maar ik kan er dus niet veel meer mee doen. Ik gebruik het korte tussenstuk wel voor mijn laders.

En heel recent is de batterij opgezwollen. Die durf ik dus niet meer gebruiken. De nieuwe batterij is op moment van schrijven onderweg (ook via eBay). Opnieuw specifiek voor dat model macbook is de batterij van het type A1322. Je kan deze nummers op de onderdelen zelf terugvinden. Deze batterij is weer iets van rond de 35 EUR verzonden.

IMG_20180112_181320.jpg

Op de foto lijkt het alsof de trackpad opnieuw stuk gegaan is maar voorlopig heb ik ze terug kunnen plaatsen en het geheel past toch nog. En lijkt nog correct te werken.

De upgrades

Terwijl ik die nieuwe batterij bestelde heb ik ook besloten eindelijk de optische drive te vervangen. Deze MacBooks hadden nog een CD/DVD drive. Die gebruik ik echter nooit. Het enige wat het me nu dus oplevert is extra herrie bij het opstarten. Deze ga ik nu dus vervangen door een adapter waarmee ik dan een SSD op die locatie kan bijplaatsen. Niet dat ik extra ruimte nodig heb, wel om van die CD/DVD drive vanaf te zijn. Zo’n adapter kost trouwens maar 10 EUR.

Al kort na de aankoop heb ik de macbook van extra RAM geheugen voorzien. Dit kon je bij die modellen nog gemakkelijk zelf vervangen mits je bereid was de computer op te vijzen. Veel windows modellen hebben een speciaal deurtje of afzonderlijke cover achterop om dat geheugen gemakkelijk te vervangen. Bij de macbook Pro unibody is dat niet het geval. Maar het geheugen zit nog wel in een normale SODIMM slot dus je kunt het wel nog gewoon vervangen. Op recentere modellen (denk retina) zit dat op het moederbord gesoldeerd!

Een andere gemakkelijke upgrade is de harde schijf vervangen door een veel snellere SDD. Ook daarvoor moet de macbook volledig open maar je ziet de schijf meteen ook zitten en het is plug n play. Tenminste op herinstallatie van OS X na dan toch. De SSD schijven zijn vaak nog wel iets dunner dan de gewone harde schijven, dat heb ik met een dun strookje schuim opgelost.

Tips voor aankopen via eBay

Bij dergelijke aankopen via eBay dubbelcheck ik natuurlijk dat het product wel compatibel is. Vervolgens sorteer ik bij voorkeur op “binnen Europese Unie”. Enkel als dat niet vindbaar is kijk ik ook naar andere landen. Probleem daarmee is dat je vaak nog extra import kosten moet betalen. En dan sorteer ik op goedkoopste eerst. Voor ik tot aankoop overga nog snel zien wat de feedback van de user zelf is, alles boven 99% is meer dan OK, en dat ze PayPal als betaalmiddel aanvaarden. Door dat laatste kun je genieten van kopersbescherming. Meer tips in onderstaande video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait