Heb je weather sealing, WR of weersbestendigheid nu echt nodig?

Voor mij is het vooral een geruststellling en zo durf ik mijn camera ook bij regen bovenhalen dus ik mis geen momenten.

Tot nu toe is de X-T1 ook blijven werken ondanks uitstapjes zoals op de foto. En toevallig is mijn meest gebruikte lens, de XF 23mm f2, dus ook weersbestendig.

 

Je betaalt er natuurlijk wel voor want enkel de top modellen hebben WR. Een X-T10 of 20 of X-E3 is niet weather sealed. En ook bij herstellingen heb ik gemerkt dat ze het als argument gebruiken om je op kosten te jagen; “we moeten alles nakijken op waterdichtheid”, “sowieso te vervangen in zijn geheel om de camera waterdicht te houden”…

En eerlijk gezegd zijn bijlange niet al mijn lenzen WR dus soms loop ik zo zonder alle dichtingen. Eigenlijk is de meerderheid dat zelfs niet. Maar goed mijn meest gebruikte lens dus wel.

Mijn Nikon F80 heeft jaren aan een stuk regen gezien en heeft daar nooit last van gehad. Toegegeven dan spreken we over een analoge 35mm film camera dus daar zit wel minder electronica in.

Voor professionals die ik extreme omstandigheden werken en afhankelijk zijn van hun materiaal… Niet twijfelen en doen. Die mensen hebben uiteraard ook een backup camera bij de hand.

Wat vinden jullie? Eigenlijk zou ik een ander model zoals uit de X-E reeks of de X-1M eens moeten blootstellen aan regen in te zien of er meerwaarde is. Want ik vermoed heel stilletjes dat die het ook blijven doen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait