Vandaag mijn tweedehands FujiFilm X-E2 ontvangen

En ik kijk er al naar uit deze aan het werk te zetten.

In mijn zoektocht naar een compacter geheel had ik de FujiFilm X-M1 oorspronkelijk op het oog maar daarvan bleek vooral het ontbreken van een zoeker een groter gemis dan eerst gedacht. Ook blijkt de autofocus traag gezien die enkel via contrast detectie werkt.

De X-E2 daarentegen heeft naast contrast ook fase detectie en is in de praktijk merkbaar sneller. Uiteraard met dezelfde lens getest en vergeleken. Ook voer voor een video?

Het formaat is niet zo heel veel groter dan de X-M1 zoals op de foto te zien is. De zoeker is er, al is die niet zo briljant als die van de X-T1 of X-T2. Maar nu is er tenminste een alternatief om bij slechte zichtbaarheid van het scherm (door bijvoorbeeld zon) te gebruiken.

Het scherm heeft ook een hogere resolutie maar is wel niet kantelbaar. Het lijkt er op dat je altijd wel ergens een compromis moet maken. Het is dus vooral voor jezelf uitmaken wat wel of niet belangrijk is.

En groot verschil is ook de knoppen waar op de X-E2 meer plaats voor is. En waar de X-M1 het moet doen met een modus selector heeft zijn grote broer de bekende sluitertijd selectie.

De sensor is verder dezelfde 16MP X-trans variant. Al heeft de X-E2 wel recentere electronica en ook meer firmware updates ontvangen.

Ik maak zo snel mogelijk werk van een vergelijkende video. Prijzen van de X-E2 liggen tweedehands rond de 250-350 EUR afhankelijk van de staat waarin deze verkeren. De X-M1 kun je rond de 200 EUR vinden (als je goed kijkt zelfs met lens).

De X-E1 kun je nog goedkoper vinden maar die heeft nog geen Wi-Fi. Ik plaatste eerder op deze blog een overzicht van de FujiFilm camera’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait