Mijn favoriete Nikon lens is de Nikkor 35mm f1.8 DX prime lens

Vandaag heb ik niet zoveel Nikon materiaal meer. Maar ik heb wel heel wat ervaring met verschillende Nikon camera bodies en bijhorende Nikkor lenzen. Als er van al die lenzen 1 lens is die ik meteen opnieuw zou kopen (nu ja ik heb de lens nog) dan is dat de Nikkor 35mm f1.8 DX prime lens.

7fa3ae06-8b97-447b-8055-64f7f414cf31.jpeg

De voordelen

Er valt heel wat te zeggen in het voordeel van deze lens. Zoals bijvoorbeeld de prijs die onder de 200 EUR ligt. Dat is betaalbaar maar, in tegenstelling tot veel andere betaalbare lenzen, krijg je wel nog altijd prachtig scherp beeld tot in alle hoeken vol open, goede bouwkwaliteit, licht gewicht, snelle en stille AF, … Eigenlijk alle features die je van duurdere lenzen kunt verwachten.

De nadelen

Wat de nadelen betreft kunnen we ons beperken tot het DX gegeven. Deze lens is dus niet geschikt voor FX of full frame camera’s. Je kan de goede kwaliteit enkel benutten op APS-C formaat sensoren, de nikon modellen met DX in de naamgeving. En als we dan verder zoeken naar echte nadelen kun je ook nog de G vermelding in de naam bespreken. Dat betekent dat je geen diafragma ring op deze lens hebt. Nu dat is iets waar we naartoe evolueren en wat ook lang niet meer enkel op de goedkopere of instap modellen van tel is.

De alternatieven

Laat die twee kleine opmerkingen je vooral niet afschrikken. Een brandpuntsafstand van 35mm is met een 1,5x kropfactor omgerekend zo goed als gelijk aan de 50mm standaard beeldhoek voor kleinbeeld formaat (full frame of FX). Als je daar in de Nikon lijn een FX alternatief voor zoekt kom je ofwel uit op Nikon AF-D 50mm F/1.8 die nog wel een diafragmaring heeft en iets goedkoper is (niet veel). Maar het moet stellen met een veel eenvoudiger AF systeem aangedreven door de schroef in je body (die niet eens beschikbaar is op alle nikon bodies).

Als je een echt vergelijkbare FX variant zoekt dan zul je eerder uitkomen bij de net iets duurdere (opnieuw niet zo heel veelNikon AF-S 50mm F/1.8G lens. Deze heeft zo goed als dezelfde kenmerken als de 35mm DX lens. Zoals de snelle en stille AF-S motor en het ontbreken van de diafragma ring. Alleen kun je deze dus ook op FX bodies als 50mm standaard lens gebruiken. Nadeel van deze lens is dat het een tele is van bijna 80mm als je deze op een DX crop camera gebruikt. Terwijl je omgekeerd de DX lens op een FX camera kunt gebruiken zonder cropfactor door in de body de sensor automatisch in DX crop modus te plaatsen.

De Nikon AF-D 35mm F/2.0 is een andere FX prime lens van Nikon maar zoals je via die link zult zien is deze een pak duurder dan de andere opties. Komt daar nog bij dat deze ook minder lichtsterk is en je opnieuw een aantal features mist. Deze is eerder vergelijkbaar met de AF-D 50mm f1.8 die eerder besproken werd.

Nog een paar beelden om af te ronden

Zelf heb ik deze lens vooral gebruikt in combinatie met mijn compacte Nikon D40 crop camera. Op de FX camera’s die ik had gebruikte ik voor 35mm vooral de laatst genoemde f2 variant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait