Mijn video instellingen en workflow

Voor mijn youtube kanaal maak ik op geregelde tijdstippen video. Los van het materiaal wat je wilt gebruiken kan ik je een aantal tips geven.

Welke camera is afhankelijk van de situatie

Welke camera ik gebruik is grotendeels afhankelijk van de situatie. Onderweg gebruik ik bijvoorbeeld vaak mijn Nexus 5X smartphone of de camera waar ik op dat moment foto’s mee neem. Dat kan dus zowel met de eerste generatie 16MP FujiFilm X-Trans sensor zijn als met de laatste nieuwe 24MP variant. Ook al is de video kwaliteit van de eerste serie niet zo goed. Beter opnamen van mindere kwaliteit dan geen opnamen.

Mijn allereerste video’s waren met mijn Nikon D610 gemaakt maar daarbij bleek het autofocus systeem in liveview niet echt vlot te werken. Daarom heb ik die al snel vervangen door een Sony A7 die wel goede en snelle focus had.

 

 

Het is pas sinds vorig jaar dat ik ook in de studio meer en meer met FujiFilm ben beginnen filmen. Eigenlijk vanaf de X-T2 omdat de laatste generatie, 24MP X-Trans sensor betere video maakt.

Het geluid

De eerste uitdaging was het geluid goed op te nemen. Voor de Nikon had ik een shotgun microfoon van Nikon zelf. Nogal duur voor wat het is en toen ik met de Sony A7 begon te filmen heb ik eerst een hele tijd met de ingebouwde microfoon van die Sony gefilmd. Zolang je in een gecontroleerde omgeving zit is dat nog wel werkbaar. Het is natuurlijk wel niet top. En in buitensituaties is het ronduit onbruikbaar.

Oplossing voor mij was de Rode VideoMic Pro Rycote. Maar Rode heeft tal van modellen die eigenlijk allemaal dezelfde volle klant opleveren. Wat instellingen betreft zou ik volume zo laag mogelijk houden (bij mij is dat 0dB) en low pass filter altijd activeren. Enige situatie waarin je dat niet wilt is bij opname van muziek. Vergeet ook je telefoon niet op vliegtuigstand te zetten.

 

Verschillende standpunten

Naast het uit de hand filmen onderweg film ik vooral van op statief. Daarbij film ik ofwel mezelf ofwel van bovenaf gezien. Voor de opnamen van bovenaf gezien (overhead shots) is een friction arm aan te raden waarmee je de camera boven bijvoorbeeld de tafel kunt plaatsen via je gewone statief.

Als statief gebruik ik een degelijke manfrotto wat een investering is die ik al over > 10 jaar heb kunnen afschrijven. Ik heb er 2 snelkoppelingsplaten voor en in de handel kun je de dag van vandaag die plaatjes nog altijd nieuw aankopen.

De verlichting

Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht (raam) en indien nodig twee studio lampen. Die lampen gaan zo het stopcontact in en staan op statief en hebben een softbox om in zacht licht te voorzien. Ik plaats links en rechts zo’n lamp zodat er geen vervelende schaduwen opduiken.

Voor op locatie heb ik nog een kleine draagbare LED lamp op accu. Die gebruik ik dan frontaal.

 

 

 

De instellingen

60 of 120p voor slow motion, anders 30p. Voor mij volstaat 1080p maar je kan natuurlijk ook in 4K opnemen zodat je nog ruimte hebt om te croppen. Je zal alleen wel een pak meer opslag en processorkracht nodig hebben voor de verwerking.

Als sluitertijd kies je het dubbele van die 30 frames, dus 1/60s of desgewenst meer. Maar ga niet te hoog of de beweging zal niet meer realistisch overkomen. Andere parameters kies ik meestal automatisch.

Verder kun je best een profiel met niet teveel scherpte en contrast gebruiken om zoveel mogelijk dynamisch bereik te bekomen. Bij het verwerken kun je contrast altijd nog opkrikken. Als je camera een auto HDR optie heeft ook die activeren. Een overzicht van instellingen voor sony A7 specifiek kun je via deze link vinden.

De bewerking of het afmonteren

Ik gebruik iMovie en beperk mij zoveel mogelijk tot het aan elkaar hangen van de verschillende fragmenten, toevoegen van coverage en het uitknippen van fouten of langere stiltes.

Vervolgens exporteren en uploaden naar YouTube. Daar ik nog een adsl verbinding heb een afgelegen woon gaat dat laatste enkel ‘s nachts.

De grootste beperking van iMovie waar ik tegenaan loop is dat je de fps niet kunt instellen. iMovie neemt deel waarde van je eerste fragment en past al de rest aan indien nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait