STRAATFOTOGRAFIE met de FujiFilm X-T1 en XF 23mm f2 lens

In onderstaande video een overzicht van mijn voornaamste instellingen voor straatfotografie met de FujiFilm X-T1 en XF 23mm f2 lens.

De reden dat ik de X-T1 en 23mm lens verkies is dat beiden zeer goed presteren en ook nog eens weersbestendig zijn. AF van de X-T2 is sneller maar daar heb ik voor straatfotografie, zoals je zult zien, geen belang bij. Verder is de 23mm in kleinbeeld equivalent gelijk aan een 35mm beeldhoek wat ideaal is voor een combinatie van omgeving en portretten.

Voor de belichting vertrek ik altijd van de regel van 16 waarbij ik aan de hand van het weer een belichting kan inschatten en instellen. Bij lichte bewolking zou ik zo bijvoorbeeld f8 bij 1/200s en ISO 200 kunnen gebruiken. Om iets meer scherptediepte te bekomen zou ik dan f16 bij 1/200s en ISO 400 kunnen instellen.

De reden dat ik van f8 naar f16 ga is omdat ik de lens om M of manual focus instel en daarbij een focuspunt kies wat mij een scherptediepte geeft van ongeveer 1m50 tot 3m. Je kan die verder naar voor of achter verschuiven naargelang je zelf merkt dat je vaker dichter of verder van je onderwerpen werkt.

Een laatste instellingen op de X-T1 is het gebruik van de elektronische sluiter die geluidloos is. In de video kun je het geluid van de mechanische sluiter goed horen, terwijl de elektronische onhoorbaar is. Als je niet wilt opvallen is dit een handige functie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait