Waarom ik zelf geen Fujifilm X100, X100S, X100T of X100F heb

Dit artikel over de X100F vat mooi samen waarom ikzelf geen X100 heb.

Begrijp me niet verkeerd het is een mooie camera en je kan er prachtige foto’s mee maken. Resultaten zullen veel beter zijn dan die van elke smartphone. Ook stukken beter dan de meeste compact camera’s. En het is nog altijd beter dit bij je te hebben dan helemaal niets.

Dit toestel boeit mij minder maar ik kan uiteraard wel begrijpen waarom het zo populair is. Voor mij zijn er twee features op deze camera waar ik geen voordeel bij heb.

Eerst en vooral de Hybride zoeker. Uit mijn ervaring met de X-pro1 heb ik vooral onthouden dat die optische en hybride zoeker voor mij niet nodig is. Ik vind de heldere en duidelijke elektronische zoeker zoals op de X-T2 superieur en heb dus liever enkel evf. Vaak zal ik zelf foto’s nakijken in de evf in plaats van het LCD.

De andere feature die mij niet aanspreekt is de vaste lens. Uit reviews blijkt dat het een goede lens is maar er zijn zeker betere lenzen in het Fujifilm gamma. En met de scherpe X-Trans sensor wil je daar natuurlijk wel het maximum uit halen. Ik hou niet van de idee de lens niet te kunnen wisselen.

Het compactste alternatief is denk ik de XF 27mm f2.8 lens. Dat gecombineerd met een compacte body als de X-E2, 2s of 3 lijkt mij een beter alternatief. X-E1 laat ik uit deze lijst omdat deze nog geen Wi-Fi had. Als die evf niet belangrijk voor je is kun je ook voor de X-1M gaan. Die is nog compacter met dezelfde sensor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait