Hoe ik bij FujiFilm terecht ben gekomen

Ik ben met fotografie begonnen met een Nikon SLR camera (F80) en een Nikon prime lens (50mm F1.8). Eens je een merk gekozen hebt kun je best investeren in lenzen voor dat ene merk. Ik heb dus jaren enkel met Nikon gewerkt.

Mijn eerste Fujifilm camera was de X-Pro1 die ik voor een promoprijs kocht in combinatie met de XF 18mm f2 en de XF 27mm f2.8 lens. De x-pro2 was al aangekondigd dus dit was een opruiming. En ik had de camera nooit gekocht had ik deze promo niet gevonden.

Screen Shot 2018-01-31 at 08.35.08.png

Het bleek vooral een heel robuuste camera. De lenzen zelf waren van plastiek maar de body was voornamelijk metaal. Prachtig afgewerkt en voor velen is de hybride zoeker één van de voornaamste features.

Zelf was ik minder onder de indruk van die optie. De elektronische zoeker is goed bij normale lichtomstandigheden en ik had eigenlijk zelden behoefte aan de hybride optie. De digitale gegevens die dan in de optische zoeker zichtbaar zijn kun je overdag moeilijk aflezen. En enkel de optische zoeker gebruiken is maar bij een aantal lenzen handig wegens parallax effect.

Waar ik vooral van onder de indruk was is de kwaliteit van de JPEG bestanden zo uit de camera. En dan maakte ik nog niet eens echt gebruik van de vele film simulaties.

Terug naar de lenzen. De 27mm staat er voor gekend scherp te zijn maar is met f2.8 niet super lichtsterk en is vooral gebouwd met het oog op een compacte geheel. Het is een plastiek ding zonder diafragma ring met lenselementen die uitwendig bewegen tijdens de luidruchtige AF.

De 18mm is beter gebouwd en heeft nog de R indicator in de naam wat op de aanwezigheid van een diafragma ring wijst. De winnaar van deze combinatie zou je denken maar deze lens heeft de naam de minst presterende lenzen in het FujiFilm gamma te zijn. Als ik de vergelijking met de 27mm maak dan is dat inderdaad wel zichtbaar.

Uiteindelijk heb ik beide lenzen mee met de X-Pro1 moeten inleveren nadat er een defect was in combinatie met de 18mm lens. Op dat moment was de X-Pro1 al een tijdje uit productie dus kon de verkoper me geen nieuw toestel leveren. Bijleggen en meteen de opvolgende X-Pro2 kopen zat er voor mij op dat moment niet in. Ik was sowieso niet helemaal overtuigd van de hybride zoeker. Machtige feature, dat wel, maar niets voor mij.

Dus ik deed het in tussentijd met mijn Nikon D610 die vooral een pak groter is. Zeker met de lichtsterke Sigma f1.4 ART lenzen ben je met een groot geheel onderweg. Knap beeld en erg robuuste camera. Ik kan er weinig slechts over kwijt.

Screen Shot 2018-01-31 at 08.34.53.png

Als compacter alternatief heb ik nog een tijd de Sony A7 systeemcamera getest met een kleine prime lens. De 35mm f2.8 is compact maar wel duur voor wat het is. Mijn grootste probleem met de Sony A7 voor fotografie is dat ik telkens veel werk had aan de RAW bestanden om degelijke foto’s te bekomen. Bij zowel de Nikon als de FujiFilm camera’s zijn de JPEG bestanden uit camera veel beter. En soms heb ik geen zin om uren foto’s te bewerken. Ook voor het snel delen van bestanden op sociale media is goede JPEG output belangrijk.

De drang naar een FujiFilm camera bleef dus altijd wel bestaan. Een compact geheel en prachtige JPEG output. Uiteindelijk kocht ik mij een FujFilm X-T1 tweedehands op eBay. Een koopje dacht ik eerst maar er bleken wel wat defecten aan waarbij de herstelling de prijs wat op dreef.

Screen Shot 2018-01-31 at 08.32.20.png

Die X-T1 was de eerste Fujifilm body waarvoor ik echt op zoek ging naar de betere Fujifilm lenzen. De eerste twee waren de XF 35mm f1.4 en de 23mm f2. En ondertussen heb ik een redelijke collectie opgebouwd. Veel van de lenzen en camera’s komen terug in mijn video’s. En lijstje heeft weinig zin. Ik kan je wel vertellen dat de X-T1 en 23mm f2 met overschot de meest gebruikte combinatie is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait