BETAALBARE camera’s en objectieven om te beginnen met STRAATFOTOGRAFIE

Ik kreeg als reactie op een van mijn recentere video’s rond straatfotografie de vraag of ik advies kon geven rond betaalbare opties om te beginnen. Daarom heb ik onderstaande video gemaakt.

 

Als eerste zou ik voor jezelf beslissen of je analoog of digitaal wilt fotograferen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Analoge opties

Bij analoog kun je bijvoorbeeld heel goedkoop lenzen en camera’s vinden. En met heel goedkoop bedoel ik minder dan 100 EUR voor body inclusief een sterke prime lens. Nadeel van analoog is dat je wel telkens de terugkerende kost (en het extra werk) hebt van de film en ontwikkeling.

Die terugkerende kost kun je wel beperken door bijvoorbeeld je film in bulk te kopen en dan zelf op cassettes te steken. Dat is een grote rol lichtgevoelig materiaal met perforaties wat je dan in het donker op een filmrolletje kunt… rollen. Extra werk maar je zal er wel veel geld mee besparen.

Ook kun je je film na het fotograferen zelf ontwikkelen. Je hebt er vooral water, wat producten en maatbekers en een filmtank voor nodig. Die producten zijn niet zo goedkoop maar je kan die over het algemeen wel meerdere keren gebruiken en gaan vaak in verpakkingen van 1L of meer terwijl je er per filmrol niet veel van nodig hebt.

Als laatste kun je ook nog je negatieven inscannen en digitaal bewaren. Dan kun je de beste foto’s selecteren op je computer en daar bewerken en zelf prints maken met je printer thuis. Allemaal veel goedkoper dan telkens je filmrolletje te laten ontwikkelen en van elke foto een kleine afdruk mee te bestellen.

Welke camera je kiest maakt niet zo heel veel uit en er zijn tal van opties. Ik zou vooral aanraden iets te kopen wat ook zonder batterijen werkt en volledig manueel in te stellen en liefst iets waar nog wel lenzen voor te vinden zijn. Enkele merken op een rij:

  1. Minolta X-370, X-570 en X-700
  2. Nikon FM, FM2, FM3a, FE, FE2, FA
  3. Canon AL-1, AE-1

Digitale camera’s

Bij digitale camera’s zal je materiaal in veel gevallen iets duurder zijn maar je hebt wel geen extra kosten meer.

Als je voor digitaal gaat zou ik een tweedehands DSLR aanraden zoals van Nikon of Canon en dan een 35 of 50mm prime lens. Dit zijn heel betaalbare lenzen van zeer goede kwaliteit. Voor Canon is er bijvoorbeeld de 50mm f1.8. Voor Nikon kun je de 35mm f2 of 50mm f1.8 full frame lens kopen. Als je een crop sensor hebt kan ik je ook de Nikkor 35mm f1.8 DX lens aanraden.

Compacter digitaal alternatief zijn systeemcamera’s zoals de FujiFilm X-Pro1 en X-T1 of X-E1 die allemaal van de eerste generatie zijn en dus tweedehands betaalbaar. Ook bij deze modellen kun je beginnen met enkel een prime lens en eventueel op termijn nog uitbreiden. Investeer liever in een goede set lenzen dan in een upgrade van je camera. Als eerste lens zou ik dan de FujiFilm XF 23mm f2 aanraden omdat die zeer snel, scherp en weersbestendig is.

Nog compacter kan natuurlijk ook met digitale compact camera’s met een vaste lens. Ricoh GR heb ik zelf geen ervaring mee maar zie je wel overal bovenaan de lijstjes van camera’s voor straatfotografie opduiken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait