De 5 belangrijkste ELEMENTEN van LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

In deze nieuwe video bespreek ik de 5 belangrijkste elementen van landschapsfotografie.

1. Voorbereiding

Het eerste element is de voorbereiding van je foto. En deze heeft eigenlijk betrekking op alle 4 de andere punten. Want het is in de voorbereiding dat je op zoek gaat naar een interessante locatie of onderwerp. Je kijkt de weersvoorspellingen na en zoekt naar het juiste moment. Je bekijkt vanuit welke hoek je je onderwerp best kunt vastleggen en wat voor composities er gemaakt kunnen worden. Je bekijkt ook welk materiaal of technische vereisten er zijn.

2. De Locatie

Een locatie vinden is een van de eerste stappen in het maken van een goede landschapsfoto. Zelf ga ik graag op pad met mijn telefoon of ik leg onderwerpen en locaties vast terwijl ik onderweg ben voor het werk, wanneer ik ga lopen of wandelen met de honden. Je kan eigenlijk altijd en overal op een mooi onderwerp uitkomen.

Door die locatie vast te leggen met de kleine sensor in mijn telefoon zal ik zeker geen mega foto’s maken. Maar diezelfde telefoon heeft wel ook netwerk en GPS signaal dus kan perfect de locatie mee opslaan met de foto en online een backup maken. Zo heb ik dus een overzicht van locaties met de nodige notities en locatie waar ik op kan terugvallen.

Voorbeelden van notities kunnen technische opmerkingen zijn, zoals; “zeker polarisatiefilter niet vergeten”, of verwachtingen mbt het weer; “foto nemen bij mist”, of in welke richting de foto genomen zou worden; “bij zonsopgang”, en nog veel meer.

3. Het Moment

Het moment heeft heel vaak met het weer te maken. Zo kan het zijn dat je bij een bepaalde foto graag een dreigende lucht wilt met donkere onweerswolken. Of juist een heldere lucht of lichte bewolking. Veel of geen zon en vooral ook de stand van de zon. Zo is er bijvoorbeeld prachtig licht 1u na zonsopgang en 1u voor zonsondergang. Of misschien heeft die foto wel regen- of sneeuwval nodig of is er een rivier in beeld die beter tot zijn recht komt na een regenachtige dag. Maar je kan het ook breder zien zoals typische herfstkleuren of bloei van bepaalde planten. Of misschien zijn er wel dieren die in die omgeving leven en enkel op specifieke momenten.

4. Technisch Aspect

Als voorlaatste element is er natuurlijk ook het technisch aspect. Je wilt wel dat je foto technisch correct belicht is. Dat je een haarscherpe foto maakt en je voldoende scherptediepte bekomt. De juiste filters gebruiken op locatie maar ook bij nabewerking op de computer. Of belichtingscorrecties die al dan niet nodig zijn.  Werken op statief en met draad- of zelfontspanner.

5. Compositie

En om af te ronden de compositie. Dit is natuurlijk wel een heel ruim onderwerp en hier zullen zeker nog video’s rond volgen. Er zijn tal van tips die kunnen helpen bij het maken van een goede compositie. Het is nu eenmaal zo dat een mooi uitzicht alleen geen goede foto maakt. Het is het mooie moment van licht of weersomstandigheden gecombineerd met een uitgedachte compositie en technische uitwerking die een landschapsfoto goed maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait