Straatfotografie met de FujiFilm X-Pro1

De FujiFilm X-Pro 1, X-Pro 2 en X-100F zijn systeemcamera’s die geliefd zijn onder de straatfotografen. Op zich ook niet zo vreemd want deze zijn heel geschikt voor gebruik met manuele instellingen en hebben zelfs een optische zoeker. Dat laatste is iets wat bij straatfotografie van pas komt door de plaatsing aan de zijkant.

Net als bij een meetzoeker camera kun je dan als fotograaf met je ene oog door de zoeker kijken en met je andere oog tegelijk de omgeving in de gaten houden. Op zoek naar het juiste moment om af te drukken. Ook zal het nemen van een foto je zicht door de zoeker niet tijdelijk onderbreken zoals dat wel het geval is bij de opklappende spiegel van een SLR.

Als je een compacte camera zoekt voor straatfotografie dan zou ik deze zeker overwegen. De X-Pro1 is al betaalbaar te vinden op de tweedehands markt. En als het nog goedkoper moet kun je ook altijd voor de X-E series kijken. De X-E1 bijvoorbeeld kun je al vinden rond de 200 EUR tweedehands.

Als je daarbij dan de beste lens voor straatfotografie zoekt zou ik meteen de XF 23mm f2 lens aanraden. Lichtsterk, supersnelle en stille AF en mooi scherp en ook nog eens weersbestendig.

Wil je toch echt een compactere oplossing dan zijn er de XF 18mm f2 en de XF 27mm f2.8. Ik heb beide lenzen in mijn bezit gehad en zou eigenlijk alleen de 27mm echt aanraden. Deze is heel scherp terwijl de 18mm vooral in de randen heel zacht is en ook nogal wat optische fouten bevat. Zeker niet de beste lens van FujiFilm. Het enige voordeel van de 18mm is dat deze nog een diafragmaring bevat terwijl de 27mm dat niet heeft. Op onderstaande foto’s zie je mijn X-Pro1 met 27mm f2.7 pancake lens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait