5 tips voor het fotograferen van kinderen en familie, kinderfotografie met FujiFilm X-T2 en XF 56mm f1.2

In deze video geef ik wat tips rond het fotograferen van kinderen en familie. Want veel mensen die mij tips vragen zijn vooral bezig met het fotograferen van alledaagse dingen.

Tip 1 – Gebruik een 35mm lens

In tegenstelling tot wat ik in de video gedaan heb zou ik aanraden van een standaard lens te gebruiken zoals een 35 of 50mm (in kleinbeeld equivalent). Een echte groothoek van 28mm of minder zal teveel vervorming geven als je toch eens een foto van dichterbij neemt. Een een telelens van 85mm of meer zal het moeilijk maken om iets anders dan alleen gezichten te fotograferen.

De 35 en 50mm standaardlenzen zijn lichtsterk (zeker de primes) en kun je voor zowel omgeving als echte close ups gebruiken. Zolang je maar dicht genoeg bij je onderwerp gaat.

Tip 2 – Maximale opening van f4

Bij portretten wil je vaak je onderwerp isoleren van de omgeving met een beperkte scherptediepte. Daar is niets mis mee en zal ik ook zeker niet afraden. Alleen zou ik, zeker in het begin, wel aanraden om niet groter (lager getal) te gaan dan f4.

Bij f4 bekom je nog een mooie isolatie en heb je toch nog genoeg scherptediepte om foutjes door beweging van je kind of verkeerde scherpstelpunt van de fotograaf op te vangen. Als je bijvoorbeeld op de neus scherp stelde ipv de ogen dan is de foto op f2 verloren terwijl je dezelfde foto op f4 niet eens opmerkt.

Eens je meer vertrouwen hebt in het maken van de juiste scherpstelling kun je alsnog met grotere lensopeningen gaan werken.

Tip 3 – Gebruik autofocus

Gebruik je camera met autofocus en liefst nog met gezichtsherkenning of beter nog herkenning van de ogen. Als je camera die functie niet heeft kun je altijd nog zelf het scherpstelpunt op de ogen plaatsen.

Als je met f4 werkt met een 35 of 50mm lens heb je nog wat ruimte voor kleine foutjes. Kinderen zitten natuurlijk niet veel stil.

Het enige moment waarop ik gezichtsherkenning niet zou aanraden is wanneer er meerdere kinderen in beeld zijn. Dan kun je ofwel een kleinere lensopening nemen om alle kinderen scherp in beeld te krijgen. Of je kan bij de grotere lensopeningen blijven en scherpstellen op 1 kind naar keuze wat dan alle aandacht krijgt. De gezichtsherkenning weet natuurlijk niets van de situatie en zal gewoon het eerste beste gezicht selecteren.

Tip 4 – Sluitertijd van 1/125s of sneller

Hou je sluitertijd ook snel genoeg zodat je scherpe foto’s uit de hand kunt nemen zonder dat je je adem hoeft in te houden. Ook zal een snellere sluitertijd helpen om de beweging van spelende kinderen te bevriezen.

Als je kinderen fietsen of lopen is het aan te raden op 1/250s te fotograferen. Gelukkig doen ze dat vooral buiten waar er genoeg licht is voor deze instellingen. Hou natuurlijk je ISO waarde zo laag mogelijk.

Als je met deze instellingen geen goed belichte foto’s bekomt is de kans groot dat je te weinig en vaak ook oninteressant licht hebt. Kijk om buiten foto’s te nemen of maak de foto’s bij het raam of in een kamer met veel licht.

Tip 5 – Maak jezelf onzichtbaar

Een laatste tip is je camera regelmatig boven te halen op de kinderen te richten zodat die situatie helemaal niet vreemd voor hen is. Dan verklein je ook de kans dat die kinderen gaan opkijken en vreemde gezichten trekken.

Oefen dus regelmatig waarbij je niet eens de aandacht vraagt en gewoon rond hen hangt met je camera. Richt die camera in het begin desnoods vooral op andere dingen en pas als dat goed lukt op het kind zelf.

Onze wandeling

Om af te sluiten de foto’s die ik die dag maakte op wandeling. Het was een grijze dag (opnieuw ik weet het) wat de belichting eenvoudig maakte. Meestal neem ik zelf de XF 23mm f2 lens mee op wandeling maar dit keer toch maar eens een tele meegenomen. Het is eens iets anders.

 

En wat met de allerkleinsten?

Voor het fotograferen van hele kleine kinderen en babies had ik eerder al een video online gezet. Zie de link hieronder indien daar interesse voor is.

2 Comments on “5 tips voor het fotograferen van kinderen en familie, kinderfotografie met FujiFilm X-T2 en XF 56mm f1.2

  1. Wat betreft je aanbevolen brandpuntsafstanden is dit ook wel een kwestie van smaak en zienswijze. Zelf heb ik de XT2 met Fujinon 16-55-mm f2.8 maar voor portretten en foto’s van kinderen gebruik ik liever fullframe + prime objectieven. Het liefst 85 of 200 mm. Ik geef dan ook minder prioriteit aan weidse achtergronden. Zoek mijn standpunten (vooral bij kinderen) zo laag mogelijk en verder ga ik vooral voor dat ene moment van expressie/emotie/ spontaniteit bij het kind. Het kind fotograferen als het in z’n element is.

    1. Laag standpunt en moment afwachten zijn zeker ook goede tips. Brandpuntsafstanden zijn inderdaad ook wel een persoonlijke keuze. Wel denk ik dat tele moeilijker is voor wie begint met fotografie wegens moeilijker scherpe foto’s te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait