Materiaal met een verhaal – Nikon F80

Wie mijn youtube kanaal al langer volgt zal de reeks materiaal met een verhaal wel al gezien hebben. Daarin bespreek ik telkens een fototoestel, lens of ander materiaal wat ik koester en vertel ik het verhaal wat erachter schuilt.

De eerste video in die reeks ging over mijn Nikon F80 wat niet toevallig ook mijn eerste echte camera was. Deze had ik gekocht bij de start van mijn opleiding fotografie samen met de Nikkor 50mm f1.8 standaard lens. Geheel volgens de vereisten van de opleiding natuurlijk.

 

 

Ik heb die combinatie dan ook enorm veel gebruikt, zo’n 15 jaar geleden. Het is uiteraard een analoge camera, in die tijd waren digitale spiegelreflex camera’s nog heel duur en de resultaten…. 4-6 MP foto’s. Mijn eerste digitale camera was trouwens een Canon Powershot A200 met 3MP. Die heb ik ook nog dus die zal ook wel nog eens opduiken in deze reeks.

Deze Nikon F80 is de originele body en de lens ratelt ondertussen nogal en het rubber van de grip is helemaal plakkerig geworden en verstorven. Dat laatste wou ik graag herstellen dus nam ik contact op met Nikon met de vraag of ze dit voor mij konden herstellen. Dat kon spijtig genoeg niet.

Dus dan ben ik zelf aan de slag gegaan. Uiteindelijk heb ik alles afgeschraapt en opgeschuurd en dan heb ik een nieuwe vorm van gripmateriaal gevonden in plastidip. Een verf die een rubber laag vormt eens droog en die je dus ook gemakkelijk terug kunt afpellen. En het lijkt te werken. De duurzaamheid zal wel niet 100% zijn maar ik gebruik deze body niet veel meer.

In die tijd moesten we kiezen tussen canon of nikon. Ik ben toen voor Nikon gegaan enkel en alleen omdat de Nikon 2 instel wieltjes had terwijl de canon het met een enkel instelwieltjwe moest doen. Vergelijkbaar met hoe de moderen Nikon instap DSLRs trouwens werken. Wil je de andere functie van het instelwieltjwe gebruiken dan druk je een knop in terwijl je het wieltje draait. Zo wissel je tussen diafragma en sluitertijd.

Dat betekent dan uiteraard wel dat ik een collectie Nikon lenzen heb opgebouwd dus kon ik bijna niet anders dan bij Nikon blijven. Tenzij ik alles opnieuw wou kopen natuurlijk. Ik heb verschillende Nikon opvolgers gehad zoals de Nikon D70 en D70s maar ook de D40 en voor mijn vriendin de D40x. Zelf had ik genoeg aan de 6MP van de D40 en heb ik die lange tijd als enige DX (crop) camera gehad. Mijn vriendin is wel nog van de D40x overgestapt op een recenter D5x00 model. De paar DX lenzen die we hebben gebruiken we daarop nog altijd.

Als full frame DSLR had ik nog een tijd de D610 van Nikon. Prachtige camera en gekocht op het moment dat de D750 met oa meer video opties al op de markt was dus vrij betaalbaar. De voornaamste Nikon primes (28mm, 35mm, 50mm, 85mm, 105mm) had ik wel maar met de FX camera ben ik overgeschakeld op Sigma ART lenzen. De 35mm f1.4 en de 50mm f1.4 lenzen om precies te zijn.

Ik heb ook nog een aantal manuele spiegelreflex zoals de Nikon FE, FM, FM2, FM3A gehad. Maar daar is het, wat Nikon betreft eigenlijk wel bij gebleven. Ondertussen ben ik meer en meer met FujiFilm gaan fotograferen en heb ik mijn lenzen vooral daarop gericht. Een omschakeling waar ik geen spijt van heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait