Straatfotografie met de FujiFilm X-T1 en XF 10-24mm f4 lens

Dit weekend ben ik in Ronse geweest om mijn FujiFilm XF 10-24mm f4 lens te testen voor straatfotografie. Ideaal tijdens de Bommelse feesten dacht ik. Maar meer dan wat verlaten straten en veel confetti op de grond heb ik niet gevonden. Waarschijnlijk was het veel te koud voor de meerderheid (en kwam ik op het verkeerde uur). Want koud was het wel met zo’n 2.5 graden Celsius.

Ik wist alvast dat de XF 23mm f2 lens op mijn FujiFilm X-T1 een goede combinatie was voor de straat. En ik wou nu vooral zien of de XF 10-24mm f4 het ook goed doet en of je iets met die zoom kunt aanvangen. Lichtsterkte heb je namelijk niet nodig als je de hele dag met f8 of f16 fotografeert voor zoveel mogelijk scherptediepte.

Op z’n breedst, 10mm dus (15mm in kleinbeeld equivalent), heb je bij f8 al een enorme scherptediepte waarbij alles vanaf 1m50 tot zo ver je kunt scherp in beeld komt. Op dat vlak zat het wel goed. Maar het blijkt in de praktijk vooral heel moeilijk om zo nog mensen in beeld te brengen. Alles is zo ver uiteen getrokken dat je wel heel dichtbij moet staan om iemand te fotograferen. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme vervorming op 10mm. Dus dan ga je al snel naar 18mm, 20mm of zelfs naar 24mm.

En als je op 18mm of tussen de 20 en 24mm foto’s neemt kun je natuurlijk beter de 18mm f2 of de 23mm f2 aankopen of beiden voor dezelfde prijs als deze zoomlens. Beiden goede opties voor straatfotografie. De 18mm is een echte pancake lens dus als je compact wilt werken zeker een aanrader. De autofocus is wel een pak trager dan de 23mm.

Het enige voordeel wat deze lens dan nog heeft tov die prime lenzen is de mogelijkheid in en uit te zoomen. En net daar had ik nu meer van verwacht. In de praktijk blijkt dat eerder een vloek dan een feature. Zoals bij elke zoomlens verspringt de focus altijd wel iets als je zoomt dus snel de compositie veranderen bij een foto zit er niet in als je geen tijd hebt je scherpstelling opnieuw goed te zetten. Het moment mis je sowieso als je gaat zoomen. Voor straatfotografie geen optie.

Gelukkig is het wel nog altijd een prachtige lens voor landschappen en reizen. Ik denk dat deze dan ook vanaf nu alleen nog maar voor dat soort projecten uit m’n tas komt. Gewoon om volledig te zijn zal ik ooit nog wel eens de XF 16mm f1.4 testen voor straatfotografie. Maar net zoals deze zoom speelt de omvang en het gewicht hier in hun nadeel. En dat gewicht is er voor de 16mm alleen om die maximale opening van f1.4 te bekomen… iets wat bij straatfotografie weinig waard is natuurlijk.

Om af te sluiten de foto’s… al stelt het deze keer niet veel voor net omdat er geen kat op straat kwam. Al bij al niet echt een geslaagde dag dus. De foto van de kerk van Ronse is een voorbeeld van de vertekening die deze lens geeft op 10mm. In lightroom snel gecorrigeerd al verlies je wel wat beeld, vandaar ook dat de correctie een 5:4 crop geworden is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait