Landschapsfotografie, Bourgoye Gent 2001

Als het over landschapsfotografie gaat zijn er denk ik 2 uitdagingen. Los van het technisch aspect van een correct belichte foto (al dan niet HDR) en gebruik van statief en filters natuurlijk

Het moment

Zeker niet alleen van belang bij landschappen natuurlijk. Ook bij straatfotografie is het moment heel belangrijk. En zo zijn er nog wel veel vormen van fotografie waarbij het moment van afdrukken een cruciale rol speelt (sport, groepsfoto, …).

Bij landschappen schuilt het grote gevaar er in dat mensen denken dat het moment minder belangrijk is omdat het landschap toch mooi blijft liggen. Niets is minder waar, alleen is het moment hier eerder een bepaalde situatie van licht en weer. Typisch krijg je mooi licht voor landschappen rond de zons op- en ondergang. Maar ook andere weerelementen zoals onweer, regen, prachtige wolken, felle zon, mist, sneeuw, … kunnen een belangrijke rol spelen in je foto.

De compositie

Een tweede belangrijk punt bij landschapsfotografie is de compositie die je maakt. Bij landschappen is dat extra belangrijk omdat je een uitzicht fotografeert wat iedereen die daar in de buurt komt zelf ook kan zien en voor velen dus niets bijzonders is.

Als fotograaf kun je van die dagdagelijks uitzichten wel iets bijzonders maken door een goede compositie uit te werken. Waar een schilder vrij spel heeft moet je als fotograaf letterlijk opstaan en stap voor stap op zoek naar een goede compositie.

En onderschat een enkele stap niet. Bij elke stap die je zet wijzigt de relatie van de onderwerpen ten opzichte van elkaar. Je krijgt meer of minder voor en achtergrond en de elementen in je beeld verschuiven.

Bourgoye Gent 2001

Voer voor een video waarin ik een aantal tips geef rond het maken van een goede compositie. Maar eerst een paar foto’s van tijdens mijn opleiding waarbij ik binnen de opdracht “landschappen” in de Bourgoye in Gent op zoek ging naar interessante composities.

Ook dit zijn allemaal gescande vergrotingen van opnamen gemaakt op Kodak T-Max 400 film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait