Straatfotografie, 28 December 2017 te Gent

Op mijn laatste werkdag van 2017 ben ik opnieuw de stad Gent in gegaan om nog eens foto’s te nemen op straat. Het was van mijn FujiFilm X-Pro1 camera geleden en ik wou vooral zien hoe de X-T1 en de XF 23mm f2 al dan niet geschikt zouden zijn voor straatfotografie.

Het was een grijze dag wat ideaal is voor dit soort uitstapjes. Ik kon de hele dag op ISO 400, 1/125s en F8 fotograferen. Volgens de regel van 16 zou het weer ongeveer met f5.6 overeenkomen. Dacht ik want dan kom ik eigenlijk uit op ISO 400, F5.6 1/400s of F8 en 1/200s terwijl het die dag dus beter ging met nog net 1 stop meer licht door de tijd verder naar 1/125s te verlengen. Belangrijkste is dat ik zonder lichtmeter toch maar op 1 stop na (en dan nog naar beneden ook) de juiste belichting had gevonden.

F8 wou ik handhaven want met de gebruikte 23mm f2 lens betekent dat een scherptediepte van ongeveer een ruime 3 tot 5m. Dus manueel daarop ingesteld en alles wat binnen die 3-5m van mijn lens kwam was scherp. Volgende keer moet ik wel iets dichter bij werken. Dus eerder alles vanaf 2m.

De volgende keer ga ik voor f16 en misschien een iets bredere beeldhoek en dan zou je alles van 2m tot … scherp in beeld moeten kunnen krijgen. De Fujifilm camera’s kunnen goed overweg met hogere ISO waarden dus 800 was geen probleem geweest. Zelfs niet in kleur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait